Ρουμανία: Πρώην Υπουργός σε κάθειρξη 7 χρόνια για διαφθορά

Σε 7 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε πρώην Υπουργός της Ρουμανικής Κυβέρνησης
για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος


Απρίλιος 28, 2011.

Βουκουρέστι.

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας, Ioan Avram Muresan,  καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.


Μέλος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, που ήταν στην εξουσία από το 1996 έως το 2000, ο Μουρέσαν είναι ο πρώτος πολιτικός στην μετακομμουνιστική Ρουμανία που τιμωρείται από την ρουμανική νομοθεσία, ενώ εκκρεμούν και άλλες δικαστικές αποφάσεις σε τρεις ακόμη αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τον Ioan Truta Enea, πρώην αναπληρωτή γενικό γραμματέα, που κατηγορείται για δωροδοκία και υπεξαίρεση, τον Dan Jiga, πρώην γενικό διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας και την Silvia Capitanu πρώην διευθύντρια στο ίδιο υπουργείο.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο πρώην υπουργός και οι δύο άλλοι αξιωματούχοι του υπουργείου, τον Δεκέμβριο του 1999, είχαν ‘δανείσει’ 5.000 τόνους καύσιμα στην πετρελαϊκή εταιρεία «
SC SUN OIL SRL» από τις κρατικές αποθήκες και συγχρόνως είχαν  υπεξαιρέσει  29.507.688.963 παλαιά λέι,  που αντιστοιχούν με 1,6 εκατομμύρια ευρώ.
--
«Fostul ministru Ioan Avram Mureşan, condamnat la 7 ani de închisoare»
Δημοσίευση : Juranlul, 27.4.2011.