Ban Ki - Moon: Η απόφαση της Χάγης να γίνει σεβαστή από Σκόπια και Αθήνα



Συνάντηση ΥΠΕΞ Σκοπίων- γ.γ. ΟΗΕ: Ο Μιλόσοσκι ενημέρωσε τους λόγους για τους οποίους τα Σκόπια
οδήγησαν την Αθήνα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Απρίλιος 29, 2011.

«Η, όποια, απόφαση  του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, πρέπει να γίνει σεβαστή και από τα Σκόπια αλλά και από την Αθήνα», αυτή ήταν η θέση του γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki Moon, σχετικά με τη δίκη στην οποία οδήγησε η πΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995.


Ο Μιλόσοσκι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, του μετέφερε όλα τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην  ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα, στη Χάγη και του γνωστοποίησε τα επιχειρήματα του σκοπιανού κράτους που διακοινώθηκαν από τις εντεταλμένους δικηγόρους.
( σ.σ. από την όψη, φυσικά,  και τη επιχειρηματολογία της σκοπιανής πλευράς)

Ο Μπαν Κι Μουν, στο τέλος της ενημέρωσης, τόνισε κατηγορηματικά ότι ανεξάρτητα από την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου τα δύο μέρη οφείλουν να σεβαστούν την ετυμηγορία.
"Η απόφαση της Χάγης θα γίνει σεβαστή από τον ΟΗΕ"

«Στη συνάντηση ενημερώσαμε την ανώτατη αρχή των Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και τη θέση της χώρας μας. Ο γ.γ. είχε, ήδη, γνώση για το ζήτημα αυτό, αλλά προβήκαμε σε λεπτομερή ενημέρωση σε ορισμένα θέματα όπως παρουσιάστηκαν από τις δύο πλευρές. Τονίστηκε με έμφαση,  ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα γίνει  σεβαστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση αλλά και από τα δύο ένδικα μέρη» δήλωσε ο Αντόνιο Μιλόσκοσκι.

Επιπρόσθετα, στην παραμονή του  στη Νέα Υόρκη, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, θα επισκεφθεί – κατά πάσα πιθανότητα αύριο-  (σήμερα, δηλαδή) με τον ,μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, επίσης θα έχει συνάντηση με τον πρέσβη  Γιολέφσκι, για θέματα που άπτονται  της  εκλογικής προετοιμασίας των Σκοπιανών της διασποράς.

Εκφράστηκαν, πάντως, ορισμένα προβλήματα και αδυναμίες  στις σκοπιανές οργανώσεις, ώστε να ωθήσουν τα μέλη τους να έρθουν να ψηφίσουν, όπως επεσήμανε ο σχολιαστής του Κανάλ 5,  Γκεόργκι Τόμιτς

-

«Бан Ки Мун: Одлуката на Меѓународниот суд да ја почитуваат и Скопје и Атина»
Канал 5 Телевизија