Αλβανία-Κοσσυφοπέδιο: Διάλογος δεν σημαίνει αλλαγή συνόρων…


Απρίλιος 1, 2011.

Στιγμιότυπο: η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου,
στο αλβανικό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μπερίσα
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα συναντήθηκε στα Τίρανα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Εντίτα Ταχίρι, η οποία ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου στις συνομιλίες με το Βελιγράδι.

«Οφείλω να επαναλάβω,   ότι οι συνομιλίες μεταξύ Πρίστινας – Βελιγραδίου, αφορούν συζητήσεις σχετικά με θέματα της καθημερινής ζωής των πολιτών και των δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συζητηθούν  θέματα που σχετίζονται με την κυριαρχία ή την αλλαγή τω συνόρων» δήλωσε η προαναφερόμενη προς το υπουργικό συμβούλιου της κυβέρνησης Μπερίσα.


Στη συνομιλία της, επισημάνθηκε ότι στα Δυτικά Βαλκάνια, υπάρχουν «πολλές Μιτρόβιτσες» και κάθε ιδέα για την αλλαγή των συνόρων είναι κατά της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης της περιοχής.

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη μεγάλη αναγνώρισή τους προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για την υποστήριξη αυτών των τεχνικών ζητημάτων στις συνομιλίες μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου και τόνισαν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι  μια από τις ασφαλέστερες χώρες, ως προς την εγκληματικότητα στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στην Ευρώπη, σύντομα, μάλιστα,  θα μετατραπεί  σε σημαντικό παράγοντα της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της προώθησης της αμοιβαίας συνεργασίας και φιλίας στην περιοχή.

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσόβου, εξήρε την σημαντική συμβολή του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, στη στήριξη του εθνικού θέματος και ιδιαίτερα στη στήριξη του Κοσσυφοπεδίου.
--
Τίτλος: «Бериша-Тахири: Дијалогот не е за промена на границите¨
Δημοσίευση: Alsat-M, 1.4.2011.