Ιβάνοφ: «Δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες για το όνομα»


«...αύριο θα μιλήσουμε με τον Λαβρόφ για το όνομα»

Απρίλιος 19, 2011.

«Οι πληροφορίες που διαδίδονται ότι υπάρχει συμφωνία για το όνομα μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας και αυτή θα κοινοποιηθεί μετά τις εκλογές  είναι παραπλανητικές και επιβλαβείς για τις θέσεις μας», δήλωσε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ίβανοφ.


«Έχει επισημανθεί, ήδη, από τον υπουργό Εξωτερικών. Η παραπλανητική ειδησεογραφία είναι επιζήμια για τη θέση μας στη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία παραμένει εντός των Ηνωμένων Εθνών, εκεί άρχισε  και εκεί θα τελειώσει» είπε ο σκοπιανός πρόεδρος καλώντας τα πολιτικά κόμματα και το λαό να μη διακινούν την παραπληροφόρηση που είναι επιζήμια για τη χώρα.

Όσον αφορά την αυριανή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην πΓΔΜ, ο Ιβάνοφ δήλωσε ότι έρχεται με σκοπό να εορτάσουν από κοινού την επέτειο των 150 ετών από το ίδρυση ρωσικού προξενείου στην Αχρίδα.

«Η Ρωσία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν έχει αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα της χώρας, το οποίο όμως χρησιμοποιεί στις διμερείς μας σχέσεις. Πιστεύω, ότι αύριο, θα είμαστε σε θέση ώστε να διακοινώσουμε τις θέσεις μας σχετικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, πρόσθεσε, ακόμη, ότι μετά τις εκλογές αναμένεται να προχωρήσει δυναμικά η διαπραγματευτική διαδικασία με συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τις αντιπροσωπείες των Σκοπίων και της Ελλάδας.
--
«Иванов - Нема таен договор за името»
ИНПРЕС, 19.4.2011