Μαυροβούνιο: ο δρόμος της κοκαΐνης προς την Ευρώπη

«Η ‘επιχείρηση’ κοκαΐνη αποφέρει ετησίως από 1.000 δις έως 1.500 δις ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί με το 2% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος» γράφει η Blic.


Απρίλιος 21, 2011.

Ποντγκόριτσα.
Το γνωστό ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Espresso, προέβη σε μια σημαντική παρουσίαση με τον τίτλο «Οι δρόμοι της κοκαΐνης», στην οποία αναφέρεται το Μαυροβούνιο, μεταξύ των χωρών που διακινεί την κοκαΐνη από την νότια Αμερική προς την Ευρώπη.


Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι  μεγάλες ποσότητες της ναρκωτικής αυτής ουσίας, εκφορτώνονται στο λιμένα της χώρας αυτής.

«Το λιμάνι του Μαυροβουνίου είναι ένα από τα κύρια κανάλια μεταφοράς της κοκαΐνης των νοτιοαμερικάνικων καρτέλ και της Βαλκανικής Μαφίας στην οποία εμπλέκονται αφρικανικές εγκληματικές οργανώσεις και μέρος του οργανωμένου εγκλήματος της Ιταλίας», αναφέρει το σερβικό δημοσίευμα.

Στη λεγόμενη βαλκανική μαφία συμμετέχουν εγκληματικές οργανώσεις από την Αλβανία, τη Σερβία και τη Ρουμανία οι οποίες συνεργάζονται, στο λαθρεμπόριο, με χώρες της Νότιας Αμερικής (όπως Μεξικό, Κολομβία, Βραζιλία και Βενεζουέλα), στην Αφρικανική Μαφία συμμετέχουν εγκληματικές ομάδες από τη Σενεγάλη, Νιγηρία, και χώρες της Βορειο δυτικής Αφρικής, ενώ από τις εγκληματικές οργανώσεις της Ιταλίας η «Ντραγκέτα» της Καλαμβρίας, η «Κόζα Νόστρα» της Σικελίας καθώς και ‘ανώνυμες’ οργανώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κοκαΐνη παράγεται σε τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής- Κολομβία, Βολιβία, Περού, Βενεζουέλα- πρόκειται για καθαρό προϊόν που αποτελεί συγκομιδή καλλιεργήσιμης έκτασης 190.000 εκταρίων με συνολική παραγωγή ετησίως 920-980 τόνων.

Η τιμή στα τέσσερα αυτά κράτη της κοκαΐνης κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά κιλό. Στην Ευρώπη πωλείται περί τις 800.000  με 1.000.000 ευρώ ανά κιλό και έχει καθαρότητα 20%.

Εκτός της ‘οδού Μαυροβουνίου’ άλλοι δρόμοι προς την Ευρώπη αποτελούν τα λιμάνια της Λισαβόνας, της Μάλαγγας, της Μασσαλίας και φυσικά της Σικελίας.

Ως ‘εναέριοι οδοί’ αναφέρονται το Μιλάνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη, η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη.


--
«Crna Gora važan kanal za šverc kokaina»
Δημοσίεση: Blic, 21.4.2011.