Λιβύη: Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί απεμπλουτισμένο ουράνιο στις επιθέσεις του


Απρίλιος 13, 2011.
 Μολονότι το ΝΑΤΟ αρνείται ότι χρησιμοποιεί βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στις βομβιστικές επιθέσεις του κατά της Λιβύης, ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι αυτό το ραδιενεργό μέταλλο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές ενέργειες στις επιθέσεις κατά της χώρας της Βορείου Αφρικής.


Ο αρθρογράφος της εξωτερικής πολιτικής, στο περιοδικό FOCUS, Κον Χάλιναν,  αφού εξέτασε το υλικό των κατεστραμμένων τάνκ, έπειτα από βομβιστική επίθεση, είπε ότι είναι σίγουρος ότι στη Λιβύη χρησιμοποιούνται  βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

«Από πολιτική άποψη είναι μια κακή ιδέα, από Ιατρική είναι εξαιρετικά κακή ιδέα. Αν και είναι ένα αποτελεσματικό όπλο, πρέπει να αποφεύγεται. Είναι μια πολύ-πολύ κακή ιδέα» επισημαίνεται σήμερα από την εφημερίδα ‘Rasha Today’.

Τις σοβαρές συνέπειες που αφήνουν  πίσω τους οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου μαρτυρά η κατάσταση στην ιρακινή πόλη Φαλούγιαχ, η οποία βομβαρδίστηκε από τις ΗΠΑ το 2003, με χίλιες βόμβες που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο. 

Το ένα τέταρτο των νεογνών που γεννιούνται έχουν σοβαρές ανωμαλίες και αυτές  ποικίλουν από διάφορες μορφές καρκίνου και λευχαιμίας με διάφορες μεταλλάξεις.

«Οι στρατιωτικοί τότε γνώριζαν πόσο επικίνδυνες είναι οι βόμβες αυτές, πόσο μάλλον σήμερα» δήλωσε συμπερασματικά ο Halinan.
--
НАТО користи осиромашен ураниум во нападите во Либија
Δημοσίευση: радио мрежа, 13.4.2011.