Σερβία: Ανησυχία για Σάντζακ από τη σύγκρουση της Ισλαμικής Κοινότητας

"Η Τουρκία θα μπορούσε να μεσολαβήσει για την ενοποίηση της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία",
αναφέρει η σερβική 'Blic', εκφράζοντας την ανησυχία για την ένταση στην επαρχία  Σάντζακ.


Απρίλιος 28, 2011.

Βελιγράδι.
« Η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει με επενδύσεις στο  Σάντζακ, επενεργώντας ως καταλύτης στα πάθη που υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή, δείχνοντας για πρώτη φορά ενδιαφέρον για επικοινωνία με τον Μουάμερ Ζούκορλιτς, μουφτή της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία», σύμφωνα με πληροφορίες της ‘Blic’.


«Όλοι όσοι γνωρίζουν την κατάσταση, συμφωνούν ότι η συμφιλίωση μεταξύ του Αντέμ Ζίλκιτς, επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας της Σερβίας, και του Ζούκορλιτς είναι σχεδόν αδύνατη. Σκέφθηκαν ότι μόνον ο Σουλεϊμάν Ουγκλιάνιν, ως πολιτικός που έχει ‘ ανοικτές πόρτες’ με την Άγκυρα,  θα μπορούσε να επηρεάσει τον Ζούκορλιτς και να αποσυρθεί, ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση στο Σάντζακ», γράφει η αναφερόμενη εφημερίδα της Σερβίας.

Ωστόσο, η Άιντα Σόροβιτς, διευθύντρια της ΜΚΟ „Urban in” από το Νόβι Παζάρ, δήλωσε στη σερβική εφημερίδα,  ότι αν θεωρηθεί ως ευκαιρία η απόσυρση του Ζίλκιτς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα από υποστηρικτές του Ζούκορλιτς, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να τον δυσφημίσουν για να τον εκδικηθούν.

«Πιστεύω, επομένως, ότι οι αρχές του Βελιγραδίου θα πρέπει να ανοίξουν διάλογο με του πολίτες του Σάντζακ, τους διανοούμενους και τις ΜΚΟ και να καθορίσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος», δήλωσε η Σόροβιτς.

«Σύμφωνα με την πηγή μας» - γράφει η Blic-  «η οποία πηγή, είναι πολύ έμπειρη στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας, η Τουρκία δεν έτρεφε συμπάθεια προς  τον Ζούκορλιτς, κυρίως γιατί για την Άγκυρα οι πολιτικοί, όπως ο Σουλεϊμάν Ουγκλιάνιν, είχε μια ισχυρότερη θέση στα πράγματα του Σάντζακ και κατά δεύτερο λόγο επειδή υπάρχει εννοιολογική διαφορά στην ερμηνεία του Κορανίου.
Συν τω χρόνω, όμως, συνειδητοποιώντας η Τουρκία ότι  ο Ζούκορλιτς ασκεί μεγάλη επιρροή στο Σάντζακ, από ό, τι ο Ουγκλιάνιν, αποφάσισε να έρθει σε επικοινωνία μαζί του.

Εξάλλου, ο διευθυντής του πολιτιστικού Κέντρου „Damad”,  Ζίμπιζα Τσαρένκαπιτς, πιστεύει ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως παράγοντας συμφιλίωσης και επανένωσης της ισλαμικής κοινότητας.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Σάντζακ, Ρεσάντ Χόντζιτς πιστεύει ότι η Τουρκία θα πρέπει να επηρεάσει κυρίως τα μέλη της ισλαμικής κοινότητας και όχι  τον Ζούκορλιτς ή τον Ζίλκιτς.

«Διαφαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει αναπτύξει επαρκώς μηχανισμούς για την εκμετάλλευση προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Τουρκία θεωρείται σήμερα παράγοντας ανάπτυξης στην περιοχή αυτή, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα στον τομέα αυτόν. Περιμένω, εντούτοις, να χρησιμοποιηθεί το Τουρκικό Πολιτιστικό Κέντρο, ώστε με την επιρροή του να συμβάλλει στην ενοποίηση της Ισλαμικής Κοινότητας και στη δημιουργία συνθηκών για προσέγγιση των δύο μερών. Δεν έχει σημασία η συμφιλίωση του Ζούκορλιτς και του Ζίλκιτς, αλλά η ενιαία Ισλαμική Κοινότητα», τόνισε ο Χόντζιτς.

Μέλος της προεδρίας του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι ο ίδιος προσωπικά μεσολάβησε στα συγκρουόμενα ρεύματα των Βόσνιων στο Σάντζακ, για να διαπιστώσει τι θέλουν, τελικά, να επιτύχουν στη Σερβία, ώστε να έχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.


--
Τίτλος: «Sukob islamskih zajednica sve ozbiljnija pretnja»
Δημοσίευση: Blic, 28.4.11.