Πρόεδρος Σκοπίων : Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ στην Κωνσταντινούπολη

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ίβανοφ, στο βήμα, με φόντο
την αφίσα του Αττατούρκ.

 Τούρκος πρύτανης: "Το πανεπιστήμιο της Ισταμπούλ είναι συνέχεια του πανεπιστημίου της ...Κωνσταντινούπολης του 9ου αιώνα"

Απρίλιος 15, 2011.

Σε συμβολική πράξη, για την εύνοια που δείχνει προς την πΓΔΜ η Τουρκία, προέβη  το Πανεπιστήμιο Επιστημών  της Κωνσταντινούπολης,  με την ανάδειξη ως επίτιμου διδάκτορα του προέδρου των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνοφ.


Ο τιμητικός τίτλος απεδόθη από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Σοϊλέτ Γιουνούς, ο οποίος απεκάλεσε τον πρόεδρο των Σκοπίων, «δημοκράτη» και «ειρηνοποιό», «έναν άνθρωπο που τονίζει συχνά την ανεκτικότητα μεταξύ των εθνοτήτων».

Τόνισε, μάλιστα, τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης με τα πανεπιστήμια των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των  άλλων θετικών δραστηριοτήτων,  θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Είναι σημαντικό πιστεύουμε να παραθέσουμε ένα κομμάτι του λόγου του Τούρκου Πρύτανη που δηλώνει ότι το πανεπιστήμιο του είναι συνέχεια του …βυζαντινού πανεπιστημίου!

«Το Πανεπιστήμιο της Ισταμπούλ  είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου και ιστορικός διάδοχος του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης του 9ου αιώνα, όπου εκπαιδεύθηκε και δίδαξε ο Κωνσταντίνος ο Φιλόσοφος, αργότερα ο Κύριλλος μαζί με τον αδελφό του Μεθόδιο, οι οποίοι δημιούργησαν τη σλαβική παιδεία».

 Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκέοργκι Ίβανοφ, ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία, όπου παρακολούθησε το 14ο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ, που διοργανώνει από το 1998, το Ίδρυμα Μαρμαρά.


--
Τίτλος: «Иванов прогласен за почесен доктор на науки на Универзитетот во Истанбул»
КУРИР