Ιβάνοφ: Περιμένω την εκπλήρωση της ουγγρικής πρωτοβουλίας (…)

"Έχω κάθε λόγο να είμαι ρεαλιστής" τονίζει ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ίβανοφ,
αναφερόμενος στην υπόσχεση της Ουγγρικής Προεδρίας να φέρει το ζήτημα της ένταξης
της πΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο



Απρίλιος 27, 2011.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων. Γκεόργκι Ίβανοφ αναμένει την εκπλήρωση της υπόσχεσης  που του έδωσε ο Ούγγρος ομόλογός του, Pal Schmitt, ότι το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ θα πρέπει να καθοριστεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


« Έχω κάθε λόγο να είμαι ρεαλιστής. Πιστεύω ότι αυτό που υποσχέθηκε θα το εκπληρώσει. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban, σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, υποσχέθηκε ότι θα φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο. Τόνισε ότι η πΓΔΜ πληροί όλες τις προϋποθέσεις και πρέπει να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ίβανοφ.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και τις κινεζικές επενδύσεις στην Κοιλάδα του Αξιού, και αν αυτά σημαίνουν στροφή της σκοπιανής εξωτερικής πολιτικής προς ανατολάς,  ο Σκοπιανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι γνωστοί οι στρατηγικοί στόχοι της χώρας αλλά, συγχρόνως, δεν παύει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

«Δεν εγκαταλείπουμε τίποτε. Μπορούμε να στραφούμε και προς την ανατολή και προς τη δύση. Ο κόσμος είναι αρκετά διαφορετικός. Εμείς έχουμε καθορίσει τους στρατηγικούς μας στόχους. Αυτοί, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ωστόσο δεν μπορούμε να αφήσουμε, να παραμελήσουμε, όλες τις σχέσεις που έχουμε οικοδομήσει με  άλλα κράτη. Διατηρούμε πολιτική διαφάνεια προς όλους και κοιτάζουμε το συμφέρον μας. Οι παραγωγοί μας απαιτούν νέες αγορές. Οι πολίτες μας πρέπει να επικοινωνούν με όλο τον κόσμο. Έτσι, σύμφωνα με τις αλλαγές που παρουσιάζονται στο παγκόσμιο σκηνικό, ακολουθεί και η πΓΔΜ.
»Φυσικά και γνωρίζω ποιοι είναι στρατηγικοί μας στόχοι, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας», τόνισε ο Ίβανοφ.

--
Τίτλος: «Иванов: Очекувам исполнување на унгарското ветување»
Δημοσίευση: Форум, 27.4.2011. 14:38