Σκόπια: «Οι Αλβανοί δεν προτιμούνται στο σκοπιανό στρατό»

"Από τους 40 δοκίμους της Σχολής Άμυνας μόνο 6 είναι Αλβανοί"


Απρίλιος 7, 2011.
Οι Αλβανοί κάτοικοι της πΓΔΜ εκπροσωπούνται στο Στρατό της πΓΔΜ και σε άλλα θεσμικά όργανα ασφαλείας σε εξαιρετικά μικρά ποσοστά, γεγονός, το οποίο θεωρείται ως παράλειψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Συμφωνία της Οχρίδας του 2001.


Στο Υπουργείο Άμυνας, η ανώτερη ιεραρχία του υπουργείου εκπροσωπείται  με επικεφαλής τον Σλάβο Υπουργό, Σλάβος επίσης και ο υφυπουργός και όλη η υπόλοιποι είναι κομματικά στελέχη του VMRO-DPMNE.
Οι Αλβανοί στελεχώνουν μόνο τρία τμήματα του Υπουργείου, ενώ από τους 11 συμβούλους του κράτους κανείς δεν είναι Αλβανός.

Πιο άσχημη είναι η κατάσταση μέσα στο στρατό της πΓΔΜ. Σε γενικές γραμμές από το σύνολο του προσωπικού μόνο ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι ο Σεϊντίνι Νάσερ, αλβανικής καταγωγής.

Ο Διευθυντής του Επιτελείου και ο προϊστάμενος του 9ου τμήματος , του Κοινού Κέντρου Διαχείρισης, είναι όλοι Σλάβοι, επίσης, κανένας από τους αξιωματικούς και τους προϊσταμένους του προσωπικού της 3ης ταξιαρχίας δεν είναι Αλβανοί.

Μόνο ένας στους είκοσι μάχιμους αξιωματικούς είναι Αλβανός και από τα 35 άτομα, του στρατιωτικού προσωπικού, που βρίσκονται στο εξωτερικό για εκπαίδευση, δεν είναι κανείς Αλβανός. Από τους 40 δοκίμους που είναι εγγεγραμμένοι στο πρώτο έτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Σκοπίων, μόνον έξι άτομα είναι αλβανικής καταγωγής κλπ.

Η κατάσταση αυτή, της απουσίας εκπροσώπησης, είναι ακόμη χαμηλότερη σε άλλους τομείς της ασφάλειας.

Τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι ανησυχητικά και καταδεικνύουν  τη μειωμένη εκπροσώπηση των Αλβανών στο αμυντικό σύστημα της χώρας.

Με τη Συμφωνία της Οχρίδας, η βάση του ποσοστού εκπροσώπησης των Αλβανών είναι περίπου στο 10% αλλά το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί και με την εκπροσώπηση στο δικαστικό σώμα και στις νατοϊκές αποστολές.
Το Υπουργείο Άμυνας των Σκοπίων, γνωρίζει ότι  το αλβανικό προσωπικό στο Υπουργείο δεν υπερβαίνει το τρία τοις εκατό.
Ο Ταλάτ Τζαφέρι, που είναι μέλος του αλβανικού κόμματος DUI, κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Άμυνας και εδώ και καιρό είχε δηλώσει ότι το ποσοστό των Αλβανών στο σκοπιανό στρατό ανέρχεται στο 18,22 τοις εκατό ή 1552 Αλβανοί εργαζόμενοι.

Βέβαια, στο εν λόγω ποσοστό, είχε συμπεριλάβει και τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στο ARM με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πλασματικός αριθμός της εκπροσώπησης.

Τα ίδια συμβαίνουν και στα σώματα ασφαλείας αλλά και στις ειδικές δυνάμεις του κράτους, όπου η συμμετοχή των Αλβανών είναι μηδαμινή.

--
Τίτλος: «Shqiptarët të pa dëshiruar në Armatën e Maqedonisë»
Δημοσίευση: ΙΝΑ, 7.Απρ. 2011.