‘КУРИР’ : Οργή Δρούτσα για δηλώσεις Ούγγρου Πρωθυπουργού

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διαμαρτυρήθηκε στον Ούγγρο ομόλογό του
για τις δηλώσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού


Απρίλιος 15, 2011, 15:15
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας, διαμαρτυρήθηκε προς τον Ούγγρο ομόλογό του, Janos Martonji, για τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού  της Ουγγαρίας, Viktor Orban, στη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στις Βρυξέλλες, ‘ότι είναι παράλογο να εμποδίζεται η πΓΔΜ, λόγω διμερών προβλημάτων με την Ελλάδα και ότι η χώρα του ζητάει να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση’.


Ο Δρούτσας – γράφει η σκοπιανή εφημερίδα Κουρίρ, επικαλούμενη το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων ANA-MPA-  στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, είπε στον Martonji, ότι η Ουγγαρία ως προεδρεύουσα της ΕΕ, πρέπει να ακολουθήσει το θεσμικό πλαίσιο και τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Βουδαπέστη θα πρέπει να σέβεται  τις ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ και να καταλάβει ότι όταν μιλάει για το θέμα του ονόματος θα πρέπει να εκπροσωπεί την ΕΕ και όλα τα μέλη της», είπε ο Δρούτσας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, χθες, σε συνέντευξη για τα Δυτικά Βαλκάνια, στις Βρυξέλλες, κάλεσε την πΓΔΜ για έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, παρά την ανεπίλυτη διαφορά.

«Όσον αφορά την πΓΔΜ, είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα, και αν πρέπει να το χαρακτηρίσω, θα έλεγα ότι είναι μια ανοησία. Ακόμη και ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να αναλογιστώ πως θα αποκαλέσω αυτήν την χώρα: «Μακεδονία» ή FYROM. Θεωρώ ότι αυτό είναι παράλογο.

»Εάν μία χώρα πληροί τις προϋποθέσεις, τις υποχρεώσεις, θα πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία να αρχίσει διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια να επιτευχθεί συμφωνία με το άλλο κράτος. Ας μην γίνεται εμπόδιο η ατυχής πολιτική αντιπαράθεση στην γενικότερη πολιτική στρατηγική. Προτείνω να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στις Βρυξέλλες.

--

Τίτλος: «Друцас лут на Орбан поради поддршката за Македонија»
Δημοσίευση: КУРИР, 15.4.2011.