Βουλγαρία: ‘Πάγωσε’ το πυρηνικό πρόγραμμα ‘Μπέλενε’


Απρίλιος 5, 2011.

Η υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματος ‘Μπέλενε’ έχει  ‘παγώσει’ για τρεις μήνες,  λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια, οι οποίες εντάθηκαν με την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν σήμερα οι βουλγαρικές αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλγαρικής επιχείρησης ηλεκτρισμού ΝΕΚ «η εταιρεία και η ρωσική εταιρεία “Atom stroy export”, η οποία είναι η ανάδοχος του έργου της κατασκευής του σταθμού ‘Μπέλενε’ με δύο αντιδραστήρες και με χωρητικότητα 1.000 μεγαβάτ, συμφώνησαν να αναβάλουν τις εργασίες τους για το τέλος Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι και οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την αναστολή των εργασιών κατασκευής του σταθμού στο Δούναβη αναστέλλοντας  προσωρινά τις παραγγελίες του νέου εξοπλισμού για το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας.



Οι προσπάθειες της Ιαπωνίας να αποφευχθεί μια παγκόσμια πυρηνική καταστροφή, πυροδότησε του φόβους και του κινδύνους που ενέχει η πυρηνική ενέργεια και η Βουλγαρία προτίθεται να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες και εγγυήσεις για την ασφάλεια.
--
Τίτλος : «Бугарија го „замрзна“ нуклеарниот проект „Белене“»
Sitel, 5.4.2011, 19:34