Μιλόσοσκι: «Ο εισηγητής για την πΓΔΜ να μην είναι από τις γειτονικές χώρες»


"Η πΓΔΜ έχει σοβαρό πρόβλημα από μία χώρα που με κάθε τρόπο θέτει εμπόδια"
τόνισε ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι

Απρίλιος 18, 2011.
«Ο επόμενος εισηγητής για την πΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να είναι βουλευτής μεγάλου κύρους και φήμης. Άγραφος κανόνας, επίσης, είναι ότι δεν πρέπει να είναι από γειτονική χώρα, για να αποφευχθούν παρανοήσεις και εσφαλμένες ερμηνείες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι.


Ο σκοπιανός υπουργός επεσήμανε ότι η διαγραφή του ονόματος «μακεδονική/ό» από την τελευταία κοινοβουλευτική συνέλευση είναι αποτέλεσμα της ελληνικής διπλωματίας και των επιθετικών ενεργειών της, ειδικότερα μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
«Όλοι αυτοί οι κανόνες και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση των διεθνών αναγνωρισμένων κωδικών της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’, όπως είναι ο όρος MKD ή ο όρος ‘μακεδονική’ είναι  μάταιες. Πιστεύω ότι ο χρόνος έχει δείξει ποια έχουν διαγραφεί και ποια έχουν αποδοθεί. Σήμερα η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και ο ‘μακεδονικός’ λαός είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε και η ‘μακεδονική’ γλώσσα και το έθνος είναι μέρη του ευρωπαϊκού μωσαϊκού των γλωσσών και των πολιτισμών», δήλωσε ο Μιλόσοσκι.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ορισμένοι βουλευτές από τη Βουλγαρία υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις για την τροπολογία, που ψηφίστηκε, αλλά, τόνισε ότι δεν αποτελούν οργανωμένη πολιτική αντιπαράθεση και ότι χαρακτηρίζονται ως μεμονωμένες περιπτώσεις.

«Η πΓΔΜ έχει σοβαρό πρόβλημα από μία χώρα που με κάθε τρόπο θέτει εμπόδια. Η πλειοψηφία των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών έχει εκφράσει την ειλικρινή επιθυμία να ενταχθεί η χώρα μας το συντομότερο δυνατόν στην ευρωπαϊκή οικογένεια» είπε ο Μιλόσοσκι.

Αναφερόμενος  στα σενάρια που λένε ότι επίκειται επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, τόνισε ότι πρόκειται για φήμες που σκοπό έχουν  τα πολιτικά οφέλη και ότι αν γίνει κάποια συμφωνία, αυτή  θα ανακοινωθεί στους πολίτες, έγκαιρα, αρκετούς μήνες μετά από τις εκλογές.

Σχολιάζοντας την άρνηση της Βουλγαρίας να επιτρέψει την είσοδο στους σκοπιανούς δημοσιογράφους, ο Μιλόσοσκι είπε ότι υπήρξε αντίδραση  από την Ένωση των Δημοσιογράφων, περιμένει, ωστόσο, την τεκμηρίωση της υπόθεσης,  προκειμένου να προβεί σε ενέργειες και το Υπουργείο Εξωτερικών.
--
«Милошоски - На Македонија и треба известител во ЕП кој ужива голем углед»
Δημοσίευση: ИНПРЕС, 18.4.2011.