WikiLeaks: Η ρωσική πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο ζημίωσε τη Σερβία

"Η ρωσική πολιτική έναντι του Κοσσυφοπεδίου ζημίωσε τη Σερβία", αναφέρει το σερβικό πρακτορείο Beta press


Απρίλιος 26, 2011.

“Ο πρώην Επίτροπος για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν, δήλωσε το 2007, ότι  το περισσότερα μέλη της σερβικής ηγεσίας ‘δεν μπορούν ή δεν πρόκειται να αποδεχθούν την πραγματικότητα’, ότι η ρωσική πολιτική έναντι του Κοσσυφοπεδίου, θα βλάψει, μακροπρόθεσμα, τα συμφέροντα της Σερβίας και ότι οι πολιτικές της Μόσχας βασίζονται αποκλειστικά σε ιδιοτέλεια» αναφέρει το WikiLeaks.


Ο Ρεν σε μια συνάντηση που είχε με την πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Φιλανδία, Marilyn Ver, τον Ιούλιο του 2007, είχε ‘διστακτικά προβλέψει’ ότι η Ρωσία, ίσως, ποτέ δεν θα υποστηρίξει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (SC) του ΟΗΕ, για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, όπως αναφέρθηκε σε έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Ελσίνκι και δημοσιοποιήθηκε από το WikiLeaks.

«Η ρωσική στρατηγική στον ΟΗΕ είναι πολύ απλή. Εάν λυθεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία θα πρέπει να απαλλαχθεί από το βάρος στήριξης της, από τη  Ρωσίας, ώστε να επιταχυνθεί ο δρόμος της προς την ΕΕ», εξήγησε ο Επίτροπος.

Ο Ρεν πρόσθεσε ακόμη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να μην χάσει τις «πελατειακές σχέσεις» της με τη Σερβία και το μόνο που θα κάνει είναι να προβάλει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ρεν, δήλωσε ότι, τα περισσότερα μέλη της σερβικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του (τότε) πρωθυπουργού (Βόισλαβ Κοστούνιτσα) και του υπουργού Εξωτερικών (Βουκ Γέρεμιτς) δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποδεχθούν την πραγματικότητα και ο Πρόεδρος (Μπόρις Τάντιτς) ο οποίος έχει αντίληψη της πραγματικότητας δεν έχει το θάρρος «να στρέψει»  την προσοχή της Σερβίας από τη Ρωσία, εγγύτερα προς την Δύση.

--
Τίτλος: «Ruska politika prema Kosovu šteti Srbiji»
Δημοσίευση: Betapress, 25.4.2011.