Σκοπιανό ‘Α1’: Νέο ψευδώνυμο για τη «Μακεδονία»;

"Γιατί να μην αποδεχθούμε μια άλλη ονομασία;" ρωτάει η δημοσιογράφος
σκοπιανού ραδιοφωνικού σταθμού της Αυστραλίας


Μάιος 17, 2011.

Μεταφέρουμε μια στιχομυθία που παρουσίασε το σκοπιανό κανάλι «Α1» με δύο δημοσιογράφους ενός του «Α1» και μιας δημοσιογράφου, από το σκοπιανό ραδιόφωνο της Αυστραλίας. Ο λόγος της μεταφοράς μας αυτής, είναι διαφοροποίηση των ανθρώπων του Τύπου στο ζήτημα της ονομασίας, κάτι το οποίο δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Λέει ο σχολιαστής του «Α1»:


«Πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο αρχηγός του κράτους, Γκεόργκι Ιβανόφ, αναφέρθηκε εκ νέου σε μια παλιά πρωτοβουλία για το όνομα της χώρας- Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).
»Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι προσεκτική  στις εκφράσεις της – μετά από πέντε έτη αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού- ορισμένοι δημοσιογράφοι, άνθρωποι των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, δημιούργησαν ένα κλίμα αποδοχής ορισμένων συμβιβαστικών λύσεων».

Και θα αναφερθεί:

Φιλοκυβερνητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί  μιλούν για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.  Η γνωστή δημοσιογράφος και αναλυτής στο ραδιόφωνο ‘ Ίλιντεν’ της Αυστραλίας, Μίρκα  Βελινόβσκα δήλωσε τα εξής:
"Το 1992 είχε γίνει αποδεκτή αυτή η ονομασία"...

«Οι χώρες έχουν πρόβλημα  με τους διπλωματικούς υπαλλήλους μας. Ας αποδεχθούμε ένα ψευδώνυμο τη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)’. Το θέμα είναι αν γίνει αποδεκτή αυτή η ονομασία ή οποιαδήποτε άλλη, στην Ευρώπη ή στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει η ονομασία μας, ούτε η ταυτότητά μας. Ας μην ξεχνούμε ότι το 95% των κρατών 
έχουν δύο, τρία ή τέσσερα ή ακόμη πέντε ονόματα».

Και το κανάλι Α1 ρωτάει:

« Οι ‘Μακεδόνες’ στην Αιγαιακή Μακεδονία τι ψευδώνυμο θα έχουν;»
Θα απαντήσει η Βελινόφσκα:
« Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες δεν τελειώνει με μια ονομασία. Για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες αγωνίζονται και εξακολουθούν να αγωνίζονται οι Αβορίγινες της Αυστραλίας, οι ιθαγενείς της Αμερικής, οι Κούρδοι στην Τουρκία και οι ‘Μακεδόνες’ στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και την Αλβανία», απάντησε η δημοσιογράφος.

«Δηλαδή οι ‘Μακεδόνες’ στη Μακεδονία του Αιγαίου θα έχουν άλλο ψευδώνυμο;»

«Τι ψευδώνυμο; Εγώ σας μιλώ για ένα όνομα, μιλάμε για έναν λαό», απάντησε ο Βελινόφσκα.
--

Πηγή: Κανάλι «Α1»