Σκοπιανή ‘Α1’: Η Σερβία πάει μπροστά, εμείς θα κολλήσουμε στην αρχαία Μακεδονία;


Μάιος 26, 2011.

Γράφει η Τάνια Μιλέβσκα- Тања Милевска

Καλά τα νέα για τη Σερβία, μια καλή είδηση για τα χιλιάδες θύματα και καλά νέα για την περιοχή.

Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς ανοίγει, σίγουρα, ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Η σερβική ηγεσία επανειλημμένα είχε υποσχεθεί  να φέρει τον Μλάντιτς ενώπιον της δικαιοσύνης. Το έκανε. Αυτό αποδεικνύει την αξιοπιστία της, την αξιοπιστία της Σερβίας.


«Η Σερβία ανταποκρίνεται θετικά σε σημαντικές διεθνείς υποχρεώσεις. Αύριο το έργο της μεταρρύθμισης θα ενισχυθεί, έτσι ώστε, η ΕΕ θα γνωμοδοτήσει θετικά», δήλωσε ο Στέφαν Φούλε, Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ.

«Ολόκληρη η περιοχή είναι τώρα μια νέα περιοχή με νέα αρχιτεκτονική, γιατί από σήμερα δεν θα υπάρχει μόνον περιφερειακή συνεργασία αλλά και περιφερειακή συμφιλίωση», δήλωσε ο Βαλεντίν Ίζκο, εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας της Βοσνίας.

Τα γεγονότα θα επηρεάσουν τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, εκείνους, δηλαδή, που αποφασίζουν για τις νέες υποψήφιες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση.
Το Βελιγράδι σήμερα αφαίρεσε ένα σημαντικό εμπόδιο από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για τη Σερβία αναμένεται σύντομα και οπότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Προσωπικά πιστεύω ότι η Σερβία θα μπορούσε να περιμένει κάποια έκπληξη από τη διεθνή κοινότητα, όπως, ας πούμε, για το καθεστώς της υποψήφιας χώρας», δήλωσε ο Βαλεντίν Ίνζικο.
«Φυσικά η Σερβία πρέπει να συνεχίσει και με άλλες δεσμεύσεις που έχει υποχρεωθεί ( από την ΕΕ)», θα τονίσει ο ανταποκριτής της ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας.


«Η Σερβία έχει έναν κατάλογο υποχρεώσεων και μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν, αλλά και αν ακόμη δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα, με τη σύλληψη του Μλάντιτς, οι προοπτικές είναι πολύ θετικές», είπε ο ανταποκριτής της  ράδιο-τηλεόρασης της Σερβίας στις Βρυξέλλες,  Ντούσαν Γκαγίκι,

Η Σερβία έχει γυρίσει αποφασιστικά την πλάτη της στον εθνικισμό υπέρ των ευρωπαϊκών αξιών, σχολιάζεται στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, για την Κροατία υπολείπονται  λίγες εβδομάδες να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Το Μαυροβούνιο αναμένει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Όλοι πηγαίνουν μπροστά.

Η πΓΔΜ θα παραμείνει κολλημένη στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Тања Милевска - А1 Телевизија- 26.05.2011 16:14