Σκόπια: Συνάντηση Γκεοργκιέφσκι με Αμερικανό Πρέσβη


Μάιος 12, 2011.

Οι εκλογές και το θέμα της ονομασίας, εντάσσονταν στην κεντρική ατζέντα των συνομιλιών του Λιούπκο Γκεοργκιέφσκι και του αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στην αμερικανική πρεσβεία.


Όπως δήλωσε ο Γκεοργκιέφσι, ο αμερικανός πρέσβης είπε ότι αναμένει δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές  όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κράτος, όπως η πΓΔΜ, και τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών, θα πρέπει να αναγνωριστούν, ως συνέπεια νόμιμων διαδικασιών.

Ο ηγέτης του κόμματος VMRO NP, σχολίασε και τη δήλωση του προέδρου της χώρας, Ιβάνοφ, την οποία έκανε στη Βιέννη και στην οποία αρνήθηκε  έναν γεωγραφικό προσδιορισμό για το όνομα της χώρας, αλλά συμφώνησε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας –Σκόπια».

«Ο πρόεδρος Ιβάνοφ αντιτίθεται σε  έναν πρόσθετο γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα, αλλά, συγχρόνως, δεν ενοχλείται στην προσθήκη ενός τοπωνυμίου. Έτσι θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ότι η τοπογραφία είναι  μέρος της γεωγραφίας. Δεν γνωρίζω, πραγματικά, γιατί οι κρατικοί αξιωματούχοι  της χώρας αυτής συνεχίζουν να αμφισβητούν τη νοημοσύνη του λαού της»  δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του λαϊκού κόμματος VMRO.

Το VMRO NP, υποστηρίζει ότι το ζήτημα του ονόματος της χώρας είναι καθαρά ένα πολιτικό ζήτημα το οποίο απαιτεί θάρρος και ευθύνη για να επιλυθεί.

«Έχουμε ξεχωρίσει τη θέση μας από τα άλλα πολιτικά κόμματα, γιατί πιστεύουμε ότι ακολουθούμε μια πολιτική με ευθύνη και δεν είμαστε της άποψης  ότι το ζήτημα αυτό  πρέπει να πάει για δημοψήφισμα, αλλά  να επιλυθεί πολιτικά και με γενναιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος αυτού.
--
Πηγή: Α1