Σόφια: Η συνάντηση Ιβάνοφ με Παρβάνοφ

Ο  Παρβάνοφ (α) ξεναγεί τον Ιβάνοφ (δ) στο αρχαιολογικό μουσείο  της Σόφιας



Μάιος 29, 2011.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων συναντήθηκε χθες στη Σόφια με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ σε ένα εξαιρετικά φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις και θέσεις για διάφορα θέματα.


Ο Βούλγαρος πρόεδρος σε συνέντευξη που παρεχώρησε εξέφρασε την εκτίμηση της θετικής ανάπτυξης των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών, υπενθύμισε, μάλιστα, ότι πρώτη η Βουλγαρία αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και υποστήριξε την ένταξη της πΓΔΜ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Παρβάνοφ εξέφρασε την επιθυμία το διμερές ζήτημα μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας να κλείσει με την αποδοχή ενός αμοιβαίου συμβιβασμού  ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβάνοφ, εκτίμησε ιδιαίτερα το γεγονός της αναγνώρισης της χώρας του από την Βουλγαρία με το συνταγματικό της όνομα, το οποίο ‘πιστώνεται’ στον πρώην πρόεδρο της Βουλγαρίας Ζιέλου Ζέλεφ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

 Εξέφρασε, ακόμη την ικανοποίησή του που μέσα στην εικοσαετία της ανεξαρτησίας της χώρα του  δημιουργήθηκαν  σταθερές σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και αμοιβαίας υποστήριξης και κατανόησης.

Οι δύο πρόεδροι, οι οποίοι στη συνέχεια βάδισαν μαζί στο κέντρο της Σόφιας, εξέφρασαν την προθυμία τους  για περαιτέρω στενή και εποικοδομητική συνεργασία και επιβεβαίωσαν ότι ‘οι προσωπικές επαφές και ο αμοιβαίος σεβασμός, καθώς η κατανόηση και συνεργασία ανωτάτου επιπέδου, παρέχουν  θετική δυναμική στις δύο χώρες και αποτελούν σημείο αναφοράς για μια ευρωπαϊκή προοπτική και για μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή’.

--
Πηγές: Дневник, sitel