Време: «Θα καταργηθεί η συνθήκη Σένγκεν και η κυβέρνηση αδρανεί»


Μάιος 14, 2011

«Η Κυβέρνηση», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βρέμε’, «θα έχει την αποκλειστική ευθύνη εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, τον επόμενο μήνα αποφασίσει τελικά για την αναστολή της εισόδου χωρίς θεώρηση, όπως επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες μετά από σοβαρές ανακοινώσεις σχετικά με την επιστροφή του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες της πΓΔΜ που επιθυμούν να ταξιδεύσουν στις χώρες της Ένωσης».


Ο Ισμέτ Ραμαντάνι, πολιτικός επιστήμονας, υπογραμμίζει ότι η ουσία του προβλήματος,  είναι ότι η κυβέρνηση,  δεν έχει προβεί σε κάτι συγκεκριμένο, αλλά κάνει μόνο μερικές δηλώσεις, σε κάποιες προπαγανδιστικές εκστρατείες με κούφια λόγια δίχως να αποδεικνύει ότι ενεργεί ουσιαστικά στο πρόβλημα.

«Για να πούμε την αλήθεια, ένας μεγάλος αριθμός που ζητούν άσυλο είναι από τις περιοχές του Κουμάνοβο και του Λίπκοβο. Η κυβέρνηση, εκεί πρέπει να επενδύσει οικονομικά, όπως είχε, άλλωστε, υποσχεθεί, για να αποτρέψει στους φτωχούς ανθρώπους να καταφεύγουν στην μετανάστευση. Από την κατανομή του κυβερνητικού προϋπολογισμού, αυτό δεν το βλέπουμε», εκτίμησε ο Ραμαζάνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τα σύνορά της

Η Δανία και το Βέλγιο είναι από τις πρώτες χώρες της ΕΕ, που έχουν λάβει απόφαση για τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων για ταξίδια χωρίς βίζα για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και από χώρες της Αφρικής.

Το μέτρο αυτό ζητά η Κοπεγχάγη, να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της.
Είναι πολύ πιθανό, τις επόμενες ημέρες να την ακολουθήσουν η Ιταλία και η Γαλλία, χώρες οι οποίες πλήττονται, ιδιαίτερα, από την παλίρροια των αιτούντων άσυλο.

Η τελική απόφαση πιθανολογείται ότι θα εκληφθεί την ενάτη Ιουνίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
--
Πηγή: Време