Κοσσυφοπέδιο: Πρώτη Συμφωνία Πρίστινας-Βελιγραδίου


Μάιος 24, 2011.

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινα, Εντίτα Ταχίρι, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται, αυτήν την εβδομάδα, να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία με το Βελιγράδι σε ορισμένα θέματα ασφάλειας ιδιωτικών εταιρειών, γράφει σήμερα η σερβική εφημερίδα Blic.


Το δημοσίευμα αναφέρεται σε συνέντευξη της Ταχίρι στο ‘Radio Kosova’ που δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν κοινές προσεγγίσεις σε θέματα ελεύθερης κυκλοφορίας, εμπορίου, ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Τα μέσα ενημέρωσης της Πρίστινα αναφερόμενα στη συμφωνία αυτή σημειώνουν ότι η υπογραφή της θα γίνει πριν έρθει τις επόμενες ημέρες η Κάθριν Άστον, αρμόδια σε θέματα Εξωτερικών και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

 Η Catherine Ashton αναμένεται στο Βελιγράδι την Πέμπτη και μια μέρα αργότερα στην Πρίστινα. Η επίσκεψη αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα στην προσέγγιση των δύο πλευρών. Μαζί με την Άστον θα έρθει και ο πολιτικός σύμβουλος και διαμεσολαβητής του διαλόγου, Robert Cooper.
Σύμφωνα εξάλλου με το περιοδικό “LExpress” η πρώτη συμφωνία, πιθανόν να αναφέρεται  στην ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών του Κοσσυφοπεδίου στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας με διαβατήρια του Κοσόβου.
--
Πηγή: Blic