Αλβανία: «Σκάνδαλο- οι Έλληνες Δεν Αναγνωρίζουν Πιστοποιητικά Χωρίς Ιθαγένεια» (!!)

΄Εχασε την αξία της  και η λέξη 'σκάνδαλο' για τους Αλβανούς
Σκάνδαλο ότι δεν γίνονται δεκτές οι νέες επινοήσεις του Μπερίσα


Μάιος 28, 2011.

Αργυρόκαστρο.

Από τις 23 Μαΐου το υπουργείο Εσωτερικών έχει εφαρμόσει το καθεστώς των νέων πιστοποιητικών,  για τα οποία έχει ενημερωθεί η αρμόδια γραμματεία του Αργυροκάστρου.


Προσκείμενες πηγές της δημόσιας αυτής αρχής, ισχυρίζονται ότι οι νέες εκδόσεις αυτού του εγγράφου, ξεκίνησαν από την Δευτέρα  23 Μαΐου, σύμφωνα με κυβερνητικές εντολές.

Η διαφορά η οποία υπάρχει με την παλιά μορφή του νέου πιστοποιητικού  είναι η απουσία του στοιχείου της εθνικής ιθαγένειας το ατόμου. Σύμφωνα με τους δημόσιους υπαλλήλους,  οι κάτοικοι της περιοχής δεν εκδήλωσαν παράπονα για το θέμα αυτό, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν από τις περιοχές των εθνικών μειονοτήτων, οι οποίοι ζήτησαν την αλλαγή των πιστοποιητικών.

Η εφημερίδα ‘Gazeta Shqiptare’, δημοσίευσε, σήμερα, ότι η νέα έκδοση των πιστοποιητικών αυτών έφερε αναστάτωση στο ελληνικό προξενείο, το οποίο αρνήθηκε να αποδεχτεί πιστοποιητικό στο οποίο δεν αναγράφεται η ιθαγένεια του ατόμου.

Δεκάδες άτομα τα οποία προσκομίζουν  διάφορα έγγραφα, αρνούνται να τα υπογράψουν λόγω της έλλειψης αυτής και τους αναγκάζουν να γυρίσουν πίσω.

Άμεση ήταν η απάντηση της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, που αμέσως θεώρησε ως εσκεμμένη μεροληψία το ζήτημα  της νέας μορφής των πιστοποιητικών (στα οποία δεν αναγράφεται η ελληνική ιθαγένεια των Ελλήνων της Αλβανίας).

Σύμφωνα με την ΟΜΟΝΟΙΑ, η αφαίρεση της ιθαγένειας είναι μια ανοικτή παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
«Κάποιος που αναγκάστηκε να επιστρέψει άπρακτος, αφού δεν έγινε δεκτό το πιστοποιητικό του από το  ελληνικό προξενείο είπε στην ‘Gazeta Shqiptare’ ότι αυτή είναι μια άδικη ενέργεια», σημειώνει  τη αλβανική διαδικτυακή πύλη.


--
Πηγή: BW, 28.5.2011.