Αλβανία: «Μάχη» Κίνας και ΗΠΑ για κρατούμενους του Γκουαντάναμο που ζουν στα Τίρανα

Σημείο 'τριβής' μεταξύ Αλβανίας και Κίνας οι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο, που βρίσκονται στα Τίρανα


Μάιος 1, 2011.

 « Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα πολύ ασφαλές μέρος για τους Ουιγούρους.  Εντοπίστηκαν δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στο έδαφος της Αλβανίας, σύμφωνα με κινεζική πηγή, η οποία ήρθε σε επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας (SHISH)”, γράφει αλβανικό δημοσίευμα σήμερα.


Η ιστοσελίδα Wikileaks είχε δημοσιεύσει πρόσφατα ένα έγγραφο το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ‘απόρρητο’, σύμφωνα με το οποίο, η αμερικανική Πρεσβεία στο Πεκίνο ανέφερε ότι το State Department είχε μεταφέρει Ουιγούρους στην Αλβανία, ερχόμενο σε συνεννόηση με την SHISH, οι οποίοι κατηγορούνταν από τις κινεζικές αρχές για αποσχιστικές τάσεις.

Το αμερικανικό έγγραφο φέρει ημερομηνία 10 Αυγούστου 2008 και αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας είχαν καταφέρει να πάρουν κάποιες πληροφορίες για περιστατικά που έγιναν στην Κίνα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Η Αλβανική Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών/ SHISH, όπως προκύπτει από έγγραφο της 06/08/2008, ήρθε σε επαφή με δύο άτομα που σχετίζονται με την επίθεση της 04/08/2008 κατά της αστυνομίας σε Kashgar, Xinjiang και στην αυτόνομη επαρχία των Ουιγόρων και δεν έχουν σχέση με το ισλαμικό Κόμμα του Ανατολικού Τουρκμενιστάν (ETIP), αν και το τελευταίο είχε υποστηρίξει τη δράση αυτή.

»Σύμφωνα με την πληροφορία αυτήν πίσω από τις δραστηριότητες αυτές βρίσκεται μια εθνική ομάδα Ουιγούρων, η οποία θα δραστηριοποιηθεί περαιτέρω, πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008», αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό έγγραφο.

Αμφιβολίες

Τις αμφιβολίες του δηλώνει ο Αλβανός συντάκτης του δημοσιεύματος και αναφέρει:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι Ουιγούροι στην Κίνα απειλούνται με εξαφάνιση και προσπαθεί να πείσει τρίτες χώρες να τους προφυλάξουν.

»Μέσα σε αυτές τις τοποθετήσεις περιπλέκουν και την Αλβανία. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι Ουιγούροι που θα μεταφερθούν στη χώρα μας είναι ύποπτοι για τρομοκρατία, αλλά αυτό δεν προκύπτει από την έρευνα που διενήργησαν.

»Αυτός είναι και ο λόγος που κρίθηκαν αθώοι και απελευθερώθηκαν από τις φυλακές του Γκουαντάναμο. Μέσα στη λογική αυτή, η πληροφορία που  ελήφθη από έναν Ουιγούρο, που μεταφέρθηκε στη χώρα μας, δεν έχει νόημα. »Σύμφωνα εξάλλου, με πληροφορίες των μυστικών μας υπηρεσιών δεν φαίνονται να έχουν σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες ανέλαβαν δράση πριν ή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, ειδάλλως δεν θα είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

»Αν, όμως, όντως, έχουν σχέση με την διεθνή τρομοκρατία, η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει εξηγήσεις και να αναλάβει την ευθύνη γιατί δεν συνέλαβε εδώ και τρία χρόνια του Ουιγούρους οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην αλβανική πρωτεύουσα.

»Στην περίπτωση, που επαληθευτούν οι αποκαλύψεις του Wikileaks (ότι πρόκειται για τρομοκράτες) τότε υπάρχει παράβαση της διπλωματικής δεοντολογίας από την Αλβανία, η οποία συνηγόρησε στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών,  στην μεταφορά των Ουιγούρων στη χώρα μας, ώστε να είναι ασφαλείς και όχι να προφυλαχτούν για ενέργειες  που είχαν προβεί κατά της Κίνας.

»Οι αλβανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται με τις κινεζικές, αλλά προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, ενώ οι σχέσεις με την κομμουνιστική Κίνα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές».
--
«Ujgurët, SHISH “aleat” me shërbimin sekret kinez»
BW, 1.5.2011.