Βουλγαρία: Αμερικανός πρέσβης προς Σίντεροφ «θα σε καταστρέψω»!

Ο Σίντεροφ παραδίδει το αίτημα του κόμματος ΑΤΑΚΑ  στον αμερικανό πρέσβη
σε γνωστό εστιατόριο της Σόφιας 


Μάιος 14, 2011.

Μεγάλη αντίθεση εκδηλώθηκε μεταξύ του αρχηγού του βουλγαρικού  ακροδεξιού κόμματος ΑΤΑΚΑ , Βόλεν Σίντεροφ, με τον αμερικανό πρέσβη στη Σόφια, Τζέιμς Βάρλικ.
Ο αμερικανός διπλωμάτης δεν δίστασε να πεί ότι θα ‘καταστρέψει’ τον βούλγαρο πολιτικό για τη στάση του, στην παραχώρηση του βουλγαρικού εδάφους για χρήση από τις αμερικανικές δυνάμεις. Αυτή η δήλωση για τη σωματική ακεραιότητα του Βούλγαρου πολιτικού προκάλεσε σάλο στη Βουλγαρία.


Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΤΑΚΑ του επέδωσε φάκελο  στον οποίο εμπεριείχε ο λογαριασμός ( ενοίκιο) των ΗΠΑ για τη χρήση των βουλγαρικών στρατιωτικών βάσεων.
Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό εστιατόριο  της Σόφιας και η αντίδραση του αμερικανού πρέσβη έγινε παρουσία δεκάδων Βουλγάρων, δημοσιογράφων , εμπειρογνωμόνων και των μέσων ενημέρωσης, βουλευτών αλλά και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χθές,  ο Βόλεν Σίντεροφ από το βήμα του βουλγαρικού κοινοβουλίου απαίτησε ο αμερικανός πρέσβης να ζητήσει δημοσίως συγνώμη.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ,  σε σημερινές δηλώσεις του περιγράφει ως ‘ φανταστικό σκάνδαλο’ τη σύγκρουση που εκδηλώθηκε μεταξύ του αμερικανού πρέσβη, James Warlick και του προέδρου της  Ataka,  Βόλεν Σίντεροφ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο η συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή δεν προβλέπει την πληρωμή ενοικίου από την παραχώρηση διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις.

«Ο Σίντερεφ συμπεριφέρθηκε προκλητικά, όπως συμπεριφέρεται συνήθως με όλους τους γείτονές μας», δήλωσε ο Παρβάνοφ και πρόσθεσε «είμαστε σύμμαχοι, δεν επιδιώκουμε κάποιο ενοίκιο  από τις ΗΠΑ αλλά ελπίζουμε ότι η Βουλγαρία θα γίνει μια ελκυστική χώρα για επενδύσεις», τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος σε σχετική αναφορά προς το ‘Νταρικ Ράδιο», σημειώνει το δημοσίευμα του βουλγαρικού πρακτορείου ‘Κρος’.


Πηγές: АТАКА, Агенция Кросс