Σκόπια: «Η Αθήνα είναι κατά ενός δημοψηφίσματος για το όνομα»

Η Αθήνα είναι εναντίον ενός δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το όνομα


Μάιος 6, 2011.

Η Αθήνα αποστασιοποιήθηκε από μια ενδεχόμενη συμφωνία για την ονομασία που θα προκύψει από ένα δημοψήφισμα για το όνομα στην πΓΔΜ.

Η στάση αυτή έγινε γνωστή από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, στην ενημέρωση προς  τους δημοσιογράφους.


«Στο θέμα του δημοψηφίσματος το οποίο προβάλλεται για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, η Ελλάδα ζητάει από την πΓΔΜ μια οριστική συμφωνία για το όνομα της χώρας αυτής. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή οποιαδήποτε συμφωνία, βάσει ενός δημοψηφίσματος.  Όταν μιλάμε για το όνομα εννοούμε ένα όνομα με γεωγραφικό περιεχόμενο και για γενική χρήση και αυτό θα πρέπει είναι το αποτέλεσμα, για το οποίο η Ελλάδα θα συμφωνήσει», είπε ο Δελαβέκουρας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Έλληνα εκπρόσωπο, σε αυτόν τον  χρόνο της προεκλογικής διαδικασίας που διέρχεται η πΓΔΜ, δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος, τόνισε, όμως, ότι βρίσκεται σε αναμονή για μια δυναμική που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το βήμα προς την επίτευξη μιας συμφωνίας. Έχουμε κάνει θετικές προτάσεις, εποικοδομητικές  και ισορροπημένες που μπορούν να μας οδηγήσουν προς μία λύση η οποία θα είναι αποδεκτή από αμφότερες της πλευρές.’
»Περιμένουμε από την ηγεσία των Σκοπίων, μετά τις εκλογές, να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πραγματική βούληση  και πιστεύουμε ότι, ίσως, καταλήξουμε, σύντομα, σε μια λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
--
Πηγή : ΙΝΑ, 6.5.2011.