Οχρίδα: Το προπύργιο της πορνείας


Μάιος 12, 2011.

«Φρέσκα ψάρια, ντόπιο κρασί. Είναι η ρομαντική διακόσμηση της Οχρίδας. Αν δεν ήταν ο τουρισμός, η ανεργία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Θα ήταν άνεργη και η Σνεζάνα, η οποία δεν εργάζεται ως σερβιτόρα, αλλά ως πόρνη…»


Γράφει ως πρόλογο το βουλγαρικό δημοσίευμα και θα συνεχίσει:
Ορισμένες γυναίκες αναγκάζονται να γίνουν πόρνες. Άλλες το κάνουν με τη θέλησή τους. Θα μπορούσαν αύριο να φύγουν από το ‘επάγγελμα’ αν βρουν μια εναλλακτική λύση, όπως λέει  η μικροκαμωμένη αλλά δεμένη γυναίκα. Το όνομά της είναι Σνεζάνα.

Φοράει αθλητικές φόρμες, έχει δεμένα τα μαλλιά της  αλογοουρά. Δεν είναι μακιγιαρισμένη, το δέρμα του προσώπου της είναι ζαρωμένο. Η Σνεζάνα είναι 45 χρονών αλλά φαίνεται για 60. Κακώς είναι παραμελημένη.

«Ήμασταν άστεγες», δηλώνει η Σνεζάνα, «μέχρι που δημιουργήθηκε το κέντρο «Επιλογή Οχρίδας» πριν από ενάμισι χρόνο για τις πόρνες της πόλης».

«Εδώ έχουμε την ευκαιρία να πιούμε τον καφέ μας, να κάνουμε ένα ντουζ, να φορέσουμε καθαρά ρούχα, να πάρουμε ορισμένα χάπια καθώς και προφυλακτικά», θα τονίσει η γυναίκα που ασκεί το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου.

Η γυναίκα αισθάνεται ευγνωμοσύνη από την κοινωνική φροντίδα που της παρέχεται. Στη μικρή πόλη οι πόρνες στιγματίζονται. Και η εργασία που ακολουθεί δεν είναι ασφαλής. Ήταν ανύπανδρη μητέρα όταν άρχισε το ‘επάγγελμα’, πριν από έξι χρόνια. 

Είναι όμως ευχαριστημένη που έχει έξι μόνιμους πελάτες από την Οχρίδα, με τους οποίους συνευρίσκεται σε δωμάτιο ξενοδοχείου.
Την τύχη της Σνεζάνας έχουν και οι άλλες γυναίκες που περιφέρονται στη λίμνη της Οχρίδας και στη Στρούγκα. Οι περισσότερες είναι ανύπανδρες μητέρες αλλά υπάρχουν και πάρα πολλές φοιτήτριες. Με την παροχή σεξ, κερδίσουν γρήγορα χρήματα για να κάνουν τις σπουδές τους ή τη ζωή τους.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φοιτήτριες έρχονται να εργαστούν κρατώντας τα παιδιά των ανύπανδρων μητέρων που εργάζονται ως πόρνες. Στην πραγματικότητα όμως η εργασία αυτή είναι η πρόφαση. Σκοπός του κέντρου μας είναι να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες και όχι να τις πιέσουμε να αλλάξουν το επάγγελμά τους» θα πει η κοινωνικός λειτουργός Τζουλιάνα Νατσόβσκα.

«Βοηθούμε όσο μπορούμε αυτές τις γυναίκες, τις ενημερώνουμε για τα κοινωνικά δικαιώματά τους και για το πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ασθένειες ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες», θα προσθέσει η κοινωνική λειτουργός.

Το ότι οι γυναίκες αυτές, στη λίμνη της Οχρίδας, μπορούν και κερδίζουν πολλά χρήματα με την πορνεία δεν είναι μυστικό, όχι μόνον εδώ στην πΓΔΜ, αλλά στη γειτονική Σερβία και στη Βουλγαρία.

Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι  καθημερινά η περιοχή κατακλύζεται από επισκέπτες που αναζητούν σεξ, τόσο από την Βουλγαρία, όσο και από τη Σερβία.
--
Πηγή : Actualno