Ένταση πάλι Ρωσίας-Ιαπωνίας για τα νησιά Κουρίλ


Μάιος 16, 2011-Κόσμος

Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αγνόησε την δυσαρέσκεια την οποία εξέφρασε η ιαπωνική κυβέρνηση σχετικά με την επίσκεψη Ρώσων επισήμων στα Νησιά Κουρίλ, μετέδωσε πριν από λίγο  το πρακτορείο Ria Novosti.
Το Ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών προτίθεται να διαμαρτυρηθεί επισήμως προς τη ρωσική πρεσβεία  στο Τόκιο αν και αυτή η ενέργεια δεν θα σημάνει κάτι το ιδιαίτερο για τη ρωσική πλευρά.


«Υπενθυμίζουμε ότι οι ρωσική κυριαρχία στα νησιά Κουρίλ είναι  και νομικά κατοχυρωμένη και αναγνωρισμένη διεθνώς και δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Και οι διαμαρτυρίες που εκφράζονται κατά της επίσκεψης ρωσικής αντιπροσωπείας θεωρούνται ακατάλληλες», σχολίασε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Σεργκέι Ιβάνοφ, επισκέφθηκε τα νησιά Kunashir και Iturup, χθες, Κυριακή. Η επίσκεψη εντάσσονταν στα πλαίσια μια περιοδείας, στα ρωσικά εδάφη της Άπω Ανατολής.

Η εδαφική διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας για τα νησιά Κουρίλ άρχισε στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το ζήτημα αυτό εμπόδισε την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για τη λήξη των εχθροπραξιών.

Η τελευταία επίσκεψη του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον περασμένο Νοέμβριο στα νησιά αυτά αναζωπύρωσε την υποβόσκουσα ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
--
Πηγή: Агенция Кросс