Σερβία: Ο Ράτκο Μλάντιτς μεταφέρεται στη Χάγη

Ο Ράτκο Μλάντιτς μεταφέρεται στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου


Μάιος 31, 2011.

Για τη Σερβία, σήμερα το απόγευμα έληξε η δύσκολη περίοδος αναζήτησης ενός από τους πλέον καταζητούμενους φυγόδικους του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του Ράτκο Μλάντιτς από εδώ και 16 χρόνια το Δικαστήριο αυτό ασχολείται με ισχυρισμούς ή πράξεις που του καταλογίζονται.
Ο 69χρονος Ράτκο Μλάντιτς

Μετά από έξι ημέρες, βρισκόμενος υπό την επιτήρηση του Ειδικού Δικαστηρίου του Βελιγραδίου και μετά την απόρριψη της προσφυγής, που κατατέθηκε τη Δευτέρα από τον δικηγόρο  Μίλο Σάλιτς, η υπουργός Δικαιοσύνης Σνεζάνα Μάλοβιτς αποφάσισε ότι ο Ράτκο Μλάντιτς πρέπει να εκδοθεί στο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης.


Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς είχε αναγγείλει στο λαό, την περασμένη Πέμπτη,  ότι συνελήφθη ο Ράτκο Μλάντις και τόνισε ότι η Σερβία έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της, η οποία αποτελούσε  στίγμα  για τους πολίτες και το κράτος.

Στο Δικαστήριο της Χάγης, ο Γενικός Εισαγγελέας, Σερζ Μπράμερτ, καθυστέρησε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την έκθεση σχετικά με την πρόοδο της Σερβίας και τη συνεργασία της με το Δικαστήριο, λόγω της μεταφοράς του Σέρβου καταζητούμενου στο Διεθνές Δικαστήριο.
--
Πηγή: Tanjug