Βαρσοβία: O Ιβάνοφ με Ομπάμα για όνομα Σκοπίων

Ομπάμα: " όταν συναντιόμαστε με τον πρόεδρο αυτής της χώρας, το μοναδικό μας θέμα είναι το ζήτημα της ονομασίας"


Μάιος 28, 2011.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama, προκαθόρισε ότι όλες οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (μετά τον Κομμουνισμό) έχουν μεμονωμένα προβλήματα, όπως εθνικά, πολιτικά και οικονομικά.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε  με τον πρόεδρο των Σκοπίων, κατόπιν αίτησης του Σκοπιανού προέδρου,  στη διάρκεια του γεύματος εργασίας στη Σύσκεψη της Βαρσοβίας, στην οποία κλήθηκαν οι πρόεδροι της Κεντρικής και της Νοτιανατολικής Ευρώπης,  του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Στη διάρκεια της συνάντησης  των Ιβάνοφ – Ομπάμα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανεπίλυτη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.

« Η πΓΔΜ αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα. Πάντοτε όταν συναντιόμαστε με τον πρόεδρο αυτής της χώρας, το μοναδικό μας θέμα είναι το ζήτημα της ονομασίας. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Υπόσχομαι στον πρόεδρο Ιβάνοφ να συζητήσει το θέμα αυτό με τον Παπανδρέου για να βρει  διέξοδο. Πιστεύω ότι (ο Παπανδρέου) θέλει την εξεύρεση μια λύσης», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Και θα συνεχίσει μετά από λίγο:

«Όλοι έχουμε διάφορα προβλήματα. Το σημαντικό είναι  ότι οι διαφορές αυτές και τα προβλήματα, λύνονται ειρηνικά με πολιτικά μέσα, με το διάλογο και τα θεσμικά όργανα».

Σε σχετική αναφορά του για το ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι οι πόρτες της Συμμαχίας και της ΕΕ είναι ανοικτές για όσους επιθυμούν να ενταχθούν, εφ’ όσον πληρούν τα κριτήρια.

«Το μήνυμά μου προς όλους αυτούς που μας εμπιστεύονται  και  μας κάνουν υπερήφανους είναι ότι θα τους υποστηρίξουμε και θα σταθούμε στο πλευρό τους. 

Πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τους κοινούς μας στόχους», είπε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων τόνισε στην ομιλία του ότι η χώρα του «είναι το μόνο κράτος στον κόσμο που έχει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τον ΟΗΕ, τις προϋποθέσεις που θέτει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και παρόλα αυτά είναι έξω  από τους οργανισμούς για θέματα που είναι παράλογα και ακατανόητα».

Επεσήμανε ακόμη ότι πριν την προεδρία του Ομπάμα, η χώρα του, έχει θεμελιώσει μια παράδοση αιώνων συνύπαρξης και ανεκτικότητας, που ενσωματώθηκαν στη Συμφωνία της Οχρίδας.

--
Πηγή: ina-online