Tanjug: Παπανδρέου- «Η Ελλάδα δεν πάει σε πτώχευση»

Το σερβικό πρακτορείο Tanjug αναφέρεται στη συνέντευξη
 του Έλληνα  Πρωθυπουργού στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera


Μάιος 14, 2011.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε, σήμερα, στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ότι η χώρα δεν πάει σε πτώχευση και ότι δεν θα αφήσει τη ζώνη του ευρώ.


«Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην καθημερινή του Μιλάνου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα χρέους της μέσα στο 2012 με πρόσθετο δανεισμό.

Ο Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το κύριο καθήκον της κυβέρνησής του είναι η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα χρήματα στο ταμείο της χώρας για την αποπληρωμή των χρεών. 

Απαρίθμησε, μάλιστα, μια σειρά μέτρων που η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει δηλώνοντας ότι στο κυβερνητικό έργο  είναι η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Κύρια μέτρα της κυβέρνησής του είναι η μείωση των δαπανών και η εφαρμογή του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων.

«Η ιδιωτικοποίηση δεν ήταν  εξ’ αρχής προτεραιότητά μας», είπε ο Παπανδρέου αλλά τώρα αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της κυβέρνησης προκειμένου μέσω αυτού του σχεδίου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις του χρέους της.

«Υπάρχει ένα ευρύ πνεύμα συναίνεσης για την υλοποίηση του σχεδίου μας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα το οποίο  σύντομα θα αρχίσει να υλοποιείται, υποστηρίζεται από την ελληνική αντιπολίτευση.

Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι για την Ελλάδα το πιο ανώδυνο σενάριο ήταν να αφήσει τη ζώνη του ευρώ και να επιστρέψει στο τοπικό νόμισμα, διότι φοβούνται ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα  είναι σε θέση να εξοφλήσει το τεράστιο εξωτερικό χρέος της και θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, υποχρεώνοντας τους επενδυτές σε απώλειες και προκαλώντας σοβαρές συνέπειες σε άλλα κράτη –μέλη της ευρωζώνης αλλά και εκτός της νομισματικής ένωσης.
--
Πηγή: Tanjug, 14.5.2011.