“Albania Lion 2011” η αλβανο-αγγλική στρατιωτική άσκηση

Φώτο από την άσκηση "Albanian Lion 2011'


Ιούνιος 1, 2011.

Μία από τις μεγαλύτερες, ιστορικά, στρατιωτικές ασκήσεις,  αναπτύχθηκε στη ναυτική βάση ‘Πασαλιμάνι’ της Αυλώνας από τις ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο «Albania Lion 2011».

Η άσκηση 'αλβανικό λιοντάρι' ξεκίνησε  στις 27 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου 2011. Είναι πρώτη σημαντική άσκηση που λαμβάνει χώρα στον τομέα της άμυνας μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών από τον Απρίλιο του 2009, που η Αλβανία έγινε μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.


Η πρώτη μέρα της άσκησης  ήταν ανοικτή στα μέσα ενημέρωσης. Στη ναυτική βάση της Αυλώνας παραβρέθηκαν οι πρόεδρος της Δημοκρατίας και Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Μπαμίρ Τόπι, ο αλβανός υπουργός Άμυνας Άρμπεν Ιμάμη, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου υποστράτηγος Μαξίμ Μαλάι, η  βρετανίδα  πρέσβης Fiona Mcllwham, ο πρέσβης της Ολλανδίας Henk van den Dool, ο βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι. 

Δύο βρετανικά πλοία το Mounts Bay και το Cardigan Bay, βρέθηκαν στα παράλια της Αλβανίας, όπου έπαιξαν τον κυρίαρχο ρόλο στην επιτυχημένη  απόβαση βρετανών και ολλανδών πεζοναυτών στην αλβανική παραλία, με την υποβοήθηση της πολεμικής αεροπορίας  και αμφίβιων οχημάτων.

 Μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε  στη διαχείριση της λειτουργίας των αμφίβιων οχημάτων.  Η προσέγγιση στην ακτή των οχημάτων αυτών έγινε  με  την επίβλεψη και τη συνοδεία πέντε ελικοπτέρων της πολεμικής αεροπορίας των Κάτων Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της δραστηριότητας αυτής, ο Υπουργός Άμυνας, Άμπεν Ιμάμη, μίλησε  για  την σημασία της άσκησης αυτής και  εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ο διοικητής των  Βρετανών πεζοναυτών συνταγματάρχης, Haydn White, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων  των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, εξάλλου, ο Μπαμίρ Τόπι επεσήμανε ότι οι συνεργασίες αυτές των ενόπλων δυνάμεων  ευνοούν την επαγγελματική ανάπτυξη των στρατιωτικών δραστηριοτήτων  και εδραιώνουν  την ισότιμη συνεργασία της Αλβανίας με τις υπόλοιπες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

 Στην αποβατική άσκηση «Albania Lion 2011»,  συμμετείχαν περίπου 600 Βρετανοί  στρατιώτες, από τα δύο αναφερόμενα πολεμικά πλοία , περίπου 15 μηχανοκίνητα σκάφη, πέντε επιθετικά ελικόπτερα και περίπου 30 οχήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την αλβανική πλευρά συμμετείχαν 100  καταδρομείς του τάγματος των χερσαίων δυνάμεων, εκπρόσωποι του Πολεμικού  Ναυτικού καθώς και των αεροπορικών δυνάμεων.

--
Πηγή: Ministria e Mbrojtjes