Αναπλ. Πρωθυπουργός Σερβίας: Το Κοσσυφοπέδιο να μοιραστεί με την Αλβανία

"Το Κοσσυφοπέδιο να διαμοιραστεί μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας",  προτείνει
ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών


Ιούνιος 1, 2011.

«Κάναμε προσπάθειες για να υπερασπιστούμε το Κοσσυφοπέδιο στον πόλεμο αλλά δεν τα καταφέραμε. Οπότε μιλάμε για αναδιανομή,  μετά από αυτόν. Ο διαχωρισμός  των συνόρων μέσα στο πνεύμα διόρθωσης των συνόρων μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών καθίσταται αναγκαίος», είπε ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας,  Ίβιτσα Ντάτσιτς.


Ο Ντάτσιτς θεωρεί ως λάθος  της Σερβίας που διαπραγματεύεται με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ αυτό πρέπει να διαιρεθεί μεταξύ της Αλβανίας και της Σερβίας.

«Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ο καθορισμός των συνόρων μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική επιλογή. Η Σερβία δεν έπρεπε να δεχθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εκτός αυτήν,  με την Αλβανία. Θα πρέπει να είμαστε πολύ αφελείς ώστε να πιστεύουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει ένα ξεχωριστό  και ανεξάρτητο κράτος», είπε.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να θέσει μια πραγματικότητα, λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο θα ενταχθεί στην Αλβανία, όπως θα έκανε και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας με την Σερβία.

«Κοιτάξτε παρακαλώ, αν αύριο η Σερβική Δημοκρατία (της Βοσνίας) αποφασίσει  ένα δημοψήφισμα για απόσχιση από την Βοσνία. Τι θα ήταν; Ανεξάρτητη χώρα ή θα λάβει την απόφαση για ενότητα με τη Σερβία; Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, αφού είναι της ίδιας καταγωγής. Τώρα τι νομίζετε ότι η Πρίστινα και τα Τίρανα ζουν διαφορετικά;  Δεν πρέπει να ζούμε με ψευδαισθήσεις. Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι πολυεθνικό, ζουν εκεί οι Σέρβοι και Αλβανοί, ξεχωριστά. Ο λαός μας δεν χρειάζεται να τρώει τα παραμύθια για ένα πολυεθνικό κράτος», είπε ο Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος πολιτικός εκτίμησε ότι ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δεν θα επιλύσει τα βασικά ζητήματα, λόγω της στάσης των χωρών της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών και το αναμενόμενο αποτέλεσμα των συνομιλιών θα είναι, ίσως, μια «ειδική αυτονομία για τους  Σέρβους του Βορρά».
--
Πηγή: inaonline