Οι Σέρβοι δημιουργούν “σκιώδη” δημοτική αρχή στο Μπουγιάνοβατς

                                                                                   Μπουγιάνοβατς
Ιούνιος 25, 2011.

Οι Σέρβοι κάτοικοι του Μπουγιάνοβατς- της νότιας αυτής σερβικής πόλης,  με αλβανική πλειοψηφία- δημιούργησαν  ‘Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο’, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με τον Δήμο της πόλης, στον οποίο  επικεφαλής είναι η αλβανική πλειοψηφία.  Παράλληλα οι Σέρβοι δηλώνουν ότι ο δήμος πρέπει να ενσωματωθεί  με το Δήμο της κοντινής σερβικής πόλης,   Βράνιε.


« Η κίνηση για το Δήμο του Μπουγιάνοβατς», η «Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και ο  «Σύλλογος των προερχόμενων από το Μπουγιάνοβατς που κατοικούν στο Βελιγράδι» δημιούργησαν τον λεγόμενο «Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο» το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με τον Δήμο του Μπουγιάνοβατς που σήμερα βρίσκεται υπό την ηγεσία της αλβανικής πλειοψηφίας.

Ο Σέρβος εκπρόσωπος της «Κίνησης για το Μπουγιάνοβατς», Τόμισλαβ Στογιάνοβιτς, τόνισε ότι το Σερβικό  Εθνικό Συμβούλιο θα έχει 41 αντιπροσώπους και θα αποτελέσουν  ‘σκιώδη  δημοτική αρχή’ στο Δήμο του Μπουγιάνοβατς.

Σύμφωνα με τον Στογιάνοβιτς η κύρια εργασία των «δημοτικών συμβούλων της σκιώδους δημοτικής αρχής θα είναι η υλοποίηση μιας ξεχωριστής αναφοράς στο κτηματολόγιο του Μπουγιάνοβατς , σε περιοχές σε όπου ζουν Σέρβοι και σε περιοχές στις οποίες ζουν Αλβανοί».

«Αυτό θα έχει σαν συνέπεια – σύμφωνα με τον Στογιάνοβιτς- στα δημογραφικά διαμερίσματα όπου κατοικούν  Σέρβοι να  δοθεί η δυνατότητα ύπαρξης ξεχωριστής διοικητικής κοινότητας από τις περιοχές όπου ζουν Αλβανοί».

Σύμφωνα με τον ίδιο,  ο Δήμος Μπουγιάνοβατς,  λόγω του μικρού αριθμού των κατοίκων,  δεν μπορεί να έχει το καθεστώς μιας πόλης, αλλά, πρέπει να ενταχθεί διοικητικά στην πόλη Βράνιε, στην οποία συνυπάρχουν Σέρβοι και Αλβανοί.

Στην πρωτοβουλία αυτή των Σέρβων, αντέδρασαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Αλβανών του Μπουγιάνοβατς και τόνισαν ότι η δημιουργία του λεγόμενου «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου» του Μπουγιάνοβατς αποτελεί  σοβαρή πρόκληση και επικίνδυνο βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα  όχι μόνο για το Δήμο του Μπουγιάνοβατς, αλλά,  για  όλη την Κοιλάδα του Πρέσεβο.


--
Πηγή:  ina online