Συμβούλιο της Ευρώπης: «Δεν υπάρχει θέμα μειονότητας στο Πιρίν»


Ιούνιος 12, 2011.

Το ψήφισμα με αντικείμενο το OMO Ilinten Pirin, το οποίο υπέγραψε ο Ιβάνοφ και άλλοι, κατά της Βουλγαρίας,  προς την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεωρείται οριστικά κλεισμένο, γιατί η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από τις αποφάσεις που  εξέδωσε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 2005.


Και οι δύο οι αποφάσεις σχετικά με το δικαίωμα σε ελεύθερες και ειρηνικές συνεδριάσεις των Σλαβο-σκοπιανών στη Βουλγαρία, καθώς και οι απαιτήσεις τους να προσφύγουν για τα δικαιώματά τους, αναφέρουν ότι δεν εμποδίζονται από τις βουλγαρικές αρχές.

Στο τελικό  ψήφισμα των Σλαβικών οργανώσεων του Πιρίν,  προς την Επιτροπή Υπουργών,  υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία έχει παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία εκδόθηκε από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, διότι παρεμπόδισαν οι βουλγαρικές αρχές,  τις συγκεντρώσεις των οργανώσεων ΟΜΟ Ίλιντεν και ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν κατά την περίοδο 1998 έως το 2003, οργανώσεις οι οποίες επιδιώκουν την αναγνώριση της σλαβοσκοπιανής μειονότητας στη Βουλγαρία.

Στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, αποφασίστηκε να παρακολουθούνται  στενά οι περιπτώσεις αυτές και να επιλύονται. (Δεν αναφέρεται εντούτοις σε 'μειονότητα' αλλά σε βουλγαρικές κοινωνικές ομάδες).

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία είχε θέσει τέρμα στις παραβιάσεις του δικαιώματος του ελευθέρως συνεταιρίζεσθαι και ενέκρινε κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες παραβιάσεις του δικαιώματος αυτού.

Η Επιτροπή των  Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο ψήφισμά της σημειώνει ότι εκκρεμούν δύο ζητήματα από καταγγελίες κατά των βουλγαρικών αρχών που είχαν απαγορεύσει τις ελεύθερες συγκεντρώσεις από το Μάρτιο του 2004 έως το Σεπτέμβριο του 2009.

Η Επιτροπή των υπουργών αποφάσισε να κλείσει αυτές τις δύο υποθέσεις κατά της Βουλγαρίας, γιατί η τελευταία έχει εκπληρώσει όλες τις  απαιτήσεις για τις οποίες  κατηγορείται.

Επιπλέον η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η απόφασή της δεν έχει καμιά επιρροή σε οποιαδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τα δύο θέματα που αναφέρθηκαν.

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε, αναφέρει ότι η Βουλγαρία επιτρέπει από το 2008 και μετά κάθε ελεύθερη έκφραση οποιαδήποτε ομάδας και από το 2010 και μετά δεν υπήρξε καμία καταγγελία προς το Στρασβούργο  από βουλγαρική ομάδα ( η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει την έννοια της  ‘μειονότητας’ ).

(σ.σ. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελία την οποία έκαναν  Σλαβο-σκοπιανοί από το Μπλαγκόεβγκραντ τον περασμένο Φεβρουάριο, προς τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ)


--
Πηγή: Курир