Μουσουλμάνοι Σερβίας: Ναι στην πρωτοβουλία της Τουρκίας για μία ισλαμική κοινότητα


Ιούνιος 16, 2011.

Ο επικεφαλής της  Μουφτείας της Ισλαμικής Κοινότητας της Σερβίας, Μουαμάρ Ζούκορλιτς, χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τη συμβολή της Τουρκίας στην αποκατάσταση μιας ενιαίας Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία και πρόσθεσε ότι  η θρησκευτική κοινότητα θα κατορθώσει  να γίνει πιο ευέλικτη στο βαθμό που δεν θα υπονομεύει η ίδια τις βασικές αρχές του Ισλάμ.


Ο Ζούκορλιτς μετά από συνομιλίες  υψηλού επιπέδου που είχε με την τουρκική αντιπροσωπεία, με τον πρέσβη στο Βελιγράδι, Αλί Ριζά Τσολάκ, δήλωσε ότι η ισλαμική κοινότητα της Σερβίας λειτουργεί μέσα στα όρια της ασφάλειας και της νομιμότητας αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει ‘παρακεντρικά’ όργανα που προσπαθούν να την εκπροσωπήσουν, όπως  ανέφερε το πρακτορείο ‘Tanjug’.
“Βέβαια δεν αντιμετωπίζονται οι λεπτομέρειες του θέματος αλλά περιμένω μετά τη συνάντηση  αυτή με τη σερβική ηγεσία τους διεθνείς παράγοντες και της Τουρκίας να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να γυρίσουμε στην  παραδοσιακή ισλαμική κοινότητα, αυτή που υπήρχε πριν από το 2007- πάντα μέσα στα όρια της νομιμότητας”, είπε ο Ζούρκολιτς.
Ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας στη συνέντευξή του  δήλωσε ότι με την τουρκική αντιπροσωπεία συζήτησε τις λεπτομέρειες για την ίδρυση μια ενοποιημένης ισλαμικής κοινότητας και προτίθεται για αυτό να ζητήσει βοήθεια από τις αρχές της Τουρκίας και της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.
Επεσήμανε ακόμη ότι η δυαδικότητα της ισλαμικής κοινότητας είναι επιβλαβής και αδύναμη και ότι πιστεύει ότι με την παρέμβαση της Τουρκίας θα αποκατασταθεί η ενότητα της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας.
«Όλοι οι παράγοντες στη Σερβία και το Σάντζακ  να αποδείξουν ότι ενεργούν ως  ένα μέρος,  το οποίο εξακολουθεί να επιμένει στην επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος και της εξάλειψης των μεγάλων αδικιών. Όλα αυτά αποσκοπούν στην αποκατάσταση των καλών σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Νόβι Παζάρ», δήλωσε ο Ζούρκολιτς.


--
Πηγή: Islam Bosnia