Αυστριακός πρόεδρος: «Να ενταχθούν τα Σκόπια στην ΕΕ και χωρίς λύση στο όνομα»


Ιούνιος 21, 2011.

«Τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και χωρίς την επίλυση του ονόματος. Φυσικά, θα πρέπει να καταλήξουν σε μια λύση με την Ελλάδα, αλλά η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμφωνία».


 Τα  παραπάνω ήταν μέρος της δήλωσης του Αυστριακού προέδρου Χάιντς Φίσερ, στη συνάντηση που είχε με τον σκοπιανό πρόεδρο Γκεόργκι Ιβανόφ.

«Η Ελλάδα ζητάει πρώτα να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος. Πιστεύουμε, όμως, ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν χωρίς λύση. Μπορούν να προχωρούν συγχρόνως τα δύο θέματα, να υπάρχουν, δηλαδή, διαδικασίες παράλληλες. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται μια ώθηση στα δύο ζητήματα», δήλωσε ο Heinz Fischer.

Ο αυστριακός είναι ο πρώτος πρόεδρος ευρωπαϊκού κράτους που υποστηρίζει δημόσια την πΓΔΜ, ενώ οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες είναι συγκρατημένοι.

Ο Φίσερ πιστεύει ότι η πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή υπόθεση από  αυτήν του ονόματος των Σκοπίων και τα δύο θέματα δεν πρέπει να συγχέονται, απαντώντας έτσι, εμμέσως, σε επισήμανση του σκοπιανού προέδρου για την  οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
 Ο Ιβανόφ ενημέρωσε τον Αυστριακό ομόλογό του για τις ιστορικές πτυχές του προβλήματος της ονομασίας, επικαλούμενος το πρότυπο της Κροατίας-Σλοβενίας, ως καταλληλότερο για την απεμπλοκή  της χώρας του και την ένταξή της  στην ΕΕ.

Ο Αυστριακός πρόεδρος τόνισε ότι   το πρόβλημα είναι δύσκολο αλλά όχι άλυτο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη πολιτική και οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει όλη την Ευρώπη. Ο Ιβάνοφ, παρουσίασε, μάλιστα,  και ένα κίνητρο για την διαπραγμάτευση του θέματος.
«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να χάσει, αν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, χωρίς να έχει επιλυθεί το όνομα. Λύσεις μπορούν να βρεθούν και μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η πΓΔΜ έχει εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της. Μένει,  η εγγραφή  του θέματος  στην ημερήσια διάταξη του  Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου, της επομένης συνόδου κορυφής, ώστε να  καταλήξουν τα μέλη κράτη,  σε απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Περιμένουμε από τους ηγέτες της ΕΕ να δείξουν θάρρος για τη διεύρυνση», δήλωσε ο Ιβανόφ.

Ο αυστριακός πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει ένα χρονικό πλαίσιο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά υποστήριξε τη δήλωση του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε ότι φέτος θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.

Χθες το απόγευμα ο Ιβανόφ συναντήθηκε με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την επιχειρηματική κοινότητα, στην οποία προτάθηκαν  ευκαιρίες για επενδύσεις αλλά και στην προώθηση των εισαγωγών.
--
Πηγή: Вечер