Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Κοσσυφοπέδιο: Εντίτα Ταχίρι στην Αθήνα επίσκεψη σε ΥΠΕΞ και ΕΛΙΑΜΕΠ


                                            Η Edita Tahiri στα γραφεία του ΕΛΙΑΜΕΠ

Ιούνιος 4, 2011.
Η αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Εντίτα Ταχίρι, επισκέφθηκε την Αθήνα και είχε σειρά συναντήσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών με Έλληνες αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.


Στη συνάντηση που είχε με τον πολιτικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Τρύφωνα Παρασκευόπουλο, η αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Edita Tahiri, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θετική δέσμευσή της για το Κοσσυφοπέδιο και για τη συμβολή της στην σταθερότητα στην περιοχή.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στην οικονομική συνεργασία. Οι δύο πλευρές εκτίμησαν τη σημασία της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στην κοινή δέσμευση για την περιφερειακή ευημερία και σταθερότητα.

Ο Πρέσβης Τρ. Παρασκευόπουλος επαίνεσε την πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου και διαβεβαίωσε την Ταχίρι ότι  η Ελλάδα θα στηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πνεύμα της ατζέντας της Θεσσαλονίκης, για την ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το απόγευμα, η αναπληρωτής πρωθυπουργός Εντίτα Ταχίρι επισκέφθηκε το Ίδρυμα  Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής ‘ΕΛΙΑΜΕΠ’, και συναντήθηκε με τους ιθύνοντες του ιδρύματος, τον καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Βερέμη, τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, καθηγητή διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Α. Κουλουμπή, τον ιστορικό και ειδικό σύμβουλο, Δρ Ευάγγελο Κωφό, τον πρέσβη ειδικό για τα Βαλκάνια Αλέξανδρο Μαλλιά κ.α.

Η Ταχίρι εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της για τη συμβολή του ΕΛΙΑΜΕΠ και των επιφανών Ελλήνων καθηγητών στην υποστήριξη του Κοσσυφοπεδίου. Παρέδωσε, μάλιστα, σχετική ομιλία της  για την ευρω-ατλαντική προοπτική του Κοσσυφοπεδίου, στην οποία αναφέρονται οι διαφορετικές πτυχές και οι προκλήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.


--
Πηγή: Botasot, 4.6.2011.