Παπούλιας από Βουκουρέστι: Τα Σκόπια τροφοδοτούν τον εθνικισμό


Ιούνιος 29, 2011.

Βουκουρέστι.

Ο Έλληνας πρόεδρος, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη Ρουμανία, δήλωσε ότι η λύση για όνομα των Σκοπίων είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και για συνολική χρήση. Μόνο έτσι, η ονομασία της χώρας, θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της περιοχής.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει να τροφοδοτεί την άνοδο του εθνικισμού. Τα Σκόπια δεν μπορούν να αποκτήσουν παρελθόν με την  τοποθέτηση αγαλμάτων», δήλωσε ο Παπούλιας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Τράιαν Μπασέσκου.


Στο μεταξύ στην Ουάσιγκτον ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Κρίστοφερ Χιλ, συνέστησε στην κυβέρνηση να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις.

Η πΓΔΜ πρέπει να βρει ένα τρόπο για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για να αφαιρεθεί και το τελευταίο εμπόδιο που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Ο έμπειρος διπλωμάτης δήλωσε αισιόδοξος ότι το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Το ζήτημα δεν είναι ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, αλλά να γίνει προσπάθεια επίλυσής του. Τα Σκόπια πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το όνομα. Τώρα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει είναι μια καλή στιγμή να προσπαθήσει με συναίνεση των άλλων κομμάτων να βρουν μια φόρμουλα για την επίλυση της διαφοράς. Νομίζω ότι μπορεί να λυθεί», είπε ο Χιλ σε συνέντευξή του στην Φωνή της Αμερικής στην σλαβοσκοπιανή γλώσσα.

--
Πηγή: Sitel