Ανησυχία Ευρώπης για Τίρανα



-επείγει ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης-

Ιούνιος 20, 2011.

Το συμβούλιο των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα  εκφράζει την ανησυχία του για το θέμα των εκλογών  στην Αλβανία.


Εκτός από τα θέματα της Λιβύης και της Συρίας που ήταν στην ημερήσια διάταξη,  η κατάσταση που επικρατεί στα Τίρανα απασχόλησε το ευρωπαϊκό σώμα, το οποίο εκδηλώνει ανοικτά το ενδιαφέρον και την ανησυχία του.

Οι εκλογές, σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, διεξήχθησαν γενικά με διαφάνεια, αλλά, με διαδικαστικές δυσκολίες. Το υπουργικό συμβούλιο έχει εκφράσει την ανησυχία του για την επιδείνωση της  πολιτικής κατάστασης και τις εντάσεις που έχουν αυξηθεί μετά τις εκλογές.

Το υπουργικό συμβούλιο, επίσης, έχει ζητήσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ήρεμα και να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων.

Η ΕΕ απηύθυνε  επείγουσα έκκληση προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αρχίσουν πολιτικό διάλογο για να απαλειφθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο. Μόνο αν αυτός ο διάλογος επιτευχθεί, καθώς και τα απαιτούμενα κριτήρια της ΕΕ, τότε η χώρα θα ενταχθεί στην ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

-

Πηγή: Gazeta Tema