Der Spiegel: Απόπειρα πραξικοπήματος στην Πρίστινα


Ιούνιος 14, 2011.

Τρία χρόνια μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου οι βετεράνοι του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου (UÇK) διατηρούν  ισχυρή κρατική εξουσία στα νέα δεδομένα.


Το όργανο αυτό είχε πολεμήσει κάποτε εναντίον των Σέρβων. Εάν η εργασία του συνεχιστεί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπαϊράμ Ρετζέπι - ο οποίος ήταν και ο ίδιος υποστηρικτής της οργάνωσης του UCK,  που ηγούνταν 2,500 ανδρών- θα πρέπει σύντομα να λάβει  ακόμη και καθήκοντα της αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο.

«Αυτό θα ήταν, σαφώς, ένα πραξικόπημα» ισχυρίστηκε ανώτερος εκπρόσωπος της ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης KFOR.

Στην πραγματικότητα οι δυνάμεις ασφαλείας ( Ουτσεκάδες) θα πρέπει να ενεργούν ως ένα είδος οργανισμού για τεχνική βοήθεια. Μόνο τα KFS στρατεύματα μπορούν να φέρουν όπλα και να συμπεριφέρονται σαν «στρατός» του Κοσσυφοπεδίου.

Τέλος, για το Κοσσυφοπέδιο έχει σχεδιαστεί ένα μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό Ρετζέπι και τον Αγκίμ Τσέκου. Στην παράγραφο 3 του μνημονίου, ορίζεται ότι οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (UCK),  στο μέλλον μπορούν να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις ταραχών, ακόμη και να καταστείλουν εξεγέρσεις του λαού.

Εάν εγκριθούν τα νέα σχέδια, η παλιά ελίτ του UCK, θα καταστεί ένα πρόσθετο εργαλείο της εξουσίας.

Το Κοινοβούλιο στην Πρίστινα έχει καλέσει τους δύο υπουργούς να απολογηθούν και αυτοί έσπευσαν να υποβαθμίσουν τα σχέδιά τους.

Η διεθνής κοινότητα, η οποία παρακολουθεί τα γεγονότα, είναι εξαγριωμένη.

Λίγες μέρες πριν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάγωσε μια δαπάνη ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή ο πρώην πρωθυπουργός και διοικητής του UCK,  Χασίμ Θάτσι, δεν συμμορφώνονταν με τους όρους λιτότητας που είχε επιβάλλει το ΔΝΤ.

Ακόμη και σήμερα  οι ίδιοι φορείς εξακολουθούν,  να εμπλέκονται  συναλλασσόμενοι με αυτούς που κάποτε σκότωναν.
--
Πηγή: Gazeta Tema