«Πανικός στο ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν: Στη Βουλγαρία καταγράφηκαν μόνο 1609 Σλαβομακεδόνες»


Ιούλιος 22, 2011.

Σκόπια.

«Στη σημερινή έκδοσή της η εφημερίδα των Σκοπίων «Nova Makedonija», σε ένα ειδικό άρθρο της επισημαίνει τον αριθμό των αυτοπροσδιοριζόμενων κατά την τελευταία απογραφή στη Βουλγαρία ως εθνικά ‘Σλαβομακεδόνες’ και συγχρόνως  Βούλγαροι πολίτες.


Τα στοιχεία τα οποία παρατίθενται είναι από πληροφορίες του ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν, και σύμφωνα με τα οποία οι εθνικά  Σλαβομακεδόνες στην Βουλγαρία φαίνονται εξωπραγματικοί  και αποτέλεσμα πολυάριθμων χειρισμών (των βουλγαρικών αρχών).

Φυσικά, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες οι εκπρόσωποι της μη εγγεγραμμένης αυτονομιστικής αντιβουλγαρικής οργάνωσης, ρίχνουν κεραυνούς κατά του βουλγαρικού κράτους, το οποίο, σύμφωνα με την άποψή τους, «μειώνει τον αριθμό τους» στη χώρα.

Είναι προφανές ότι τα λιγοστά μέλη αυτού του σχηματισμού  δείχνουν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι αυτός χρηματοδοτείται από τα Σκόπια και είναι πιθανότερο να μειωθούν περαιτέρω, αν δεν σταματήσει (η εμπλοκή των Σκοπίων) γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με ένα άλλο τμήμα που αποκαλούνται «Εθνικά Σλαβο-Μακεδόνες του Πιρίν».

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η συμπεριφορά των σκοπιανών δημοσιογράφων σε αυτό το ‘άρρωστο’ θέμα είναι περισσότερο αντικειμενική από ορισμένα μυαλά στο εσωτερικό και το εξωτερικό  που βλέπουν με απελπισία το δράμα των ηγετών του ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν, μέρος των οποίων γνωρίζουμε καλά ότι είναι συνεργάτες των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι παίζουν διπλό παιχνίδι.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον νεότερο εκπρόσωπο των Σλαβομακεδόνων στη Βουλγαρία, Στόϊκο Στόϊκοφ:

 «Στην απογραφή του Απριλίου δεν υπήρξε  (κρατική) χειραγώγηση. Υπήρχε όμως μια ατμόσφαιρα φόβου, λίγα άτομα εκδιώχθηκαν από το έργο του Ινστιτούτου Στατιστικής καθώς ζητούσαν  την στήλη «Μακεδόνας» η οποία είχε χαρακτηριστεί ως ανύπαρκτη εθνική πληθυσμιακή ομάδα.
»Τότε, οι απογραφείς τους είπαν, να δηλώσουν πως αισθάνονται και αυτοί έγραψαν τους εαυτούς τους ως Βούλγαρους.
»Αν θέλετε να απογραφείτε ως «Μακεδόνες» τους είπαν, δεν υπάρχει τέτοια στήλη και δεν μπορείτε να γραφείτε» σημείωσε ο Στόικο Στόικοφ στη γνωστή εφημερίδα «Ναρότνα Βόλια»/ «Народна воля», η οποία χρηματοδοτείται από το εξωτερικό  και στην οποία υπογράφει ως Σάμουελ Ρατεφκσι/ «Самуил Ратевски».

--

Πηγή: информация от Агенция "КРОСС"