Κοσσυφοπέδιο: 300 διανοούμενοι ζητούν ‘δίκαιη δίκη’ του Χαραντινάι από το Δικαστήριο της Χάγης


Ιούλιος 15, 2011.

Σε επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο του Δικαστηρίου της Χάγης Πάτρικ Ρόμπινσον και υπογράφεται από 300 διανοούμενους του Κοσσυφοπεδίου, την Τετάρτη,  δίνεται στήριξη στον αρχηγό του κόμματος ‘Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου», Ραμούς Χαραντινάι/ Ramush Haradinaj.

Στην επιστολή εκφράζεται  η ανησυχία των υπογραφομένων  για την καθυστέρηση της  δίκης του Χαραντινάι και δύο συντρόφων του, Idriz Balajt και  Lahi Brahimajt.


Ο προϊστάμενος του τμήματος Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής,  Muhammad Mala, δήλωσε ότι  μερική επανάληψη της δίκης του Χαραντινάι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, Πατρίκ Ρόμπινσον, θα ξεκινήσει στις 17 Αυγούστου και ζήτησε να είναι γρήγορη, δίκαιη και αμερόληπτη.

« Στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, οι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι δεν μπορούν να καταλάβουν πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που αθωώθηκε μια φορά από το δικαστήριο της Χάγης, να ξαναδικάζεται για το ίδιο αδίκημα για το οποίο προηγουμένως είχε αθωωθεί.  Ποια θα είναι η απονομή της δικαιοσύνης μετά από αυτό;», δήλωσε ο Μάλα, αναφέροντας  ένα μέρος της επιστολής που εστάλη στον πρόεδρο  του Δικαστηρίου της Χάγης.

Μάλιστα, ένα μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών του Κοσσυφοπεδίου, ο Ρετζέπ Φέρρι/ Rexhep Ferri,  θεωρεί ότι :

«Είναι παράλογο το γεγονός ότι ο Ραμούς Χαραντινάι, να  βρίσκεται σε ένα κελί στη Χάγη κοντά στον Ράτκο Μλάντις. Η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη γιατί αυτή θα δεν θα είναι μόνο τιμή για αυτήν αλλά και για εμάς», δήλωσε ο Ferri.

Οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά του Χαραντινάι κατατέθηκαν τον Μάρτιο του 2005, όταν ήταν πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά τη δίκη, το 2008 ο Χαραντινάι αθωώθηκε. Στο μεταξύ κατατέθηκαν νεότερα στοιχεία εις βάρος του όταν ήταν στον UCK,  και τον Ιούλιο του 2010 τον κάλεσαν πίσω στη Χάγη για να δικαστεί εκ νέου.

--
Πηγή: Gazeta Tema