Ντνέβνικ: Στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ οι μειονότητες της Βουλγαρίας


Ιούλιος 3, 2011.

Το «Κόμμα των Σλαβομακεδόνων της Βουλγαρίας θα τεθεί  στο  τραπέζι του ΟΗΕ, από την  Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμονα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων των Ηνωμένων Εθνών, Gay Megdugal, ώστε να αναφανούν τυχόν προβλήματα και πιέσεις που αντιμετωπίζει.


Η αναφερόμενη εμπειρογνώμονας πρόκειται να μεταβεί στη Βουλγαρία τη Δευτέρα, ώστε να παρατηρήσει, ιδίοις όμμασι, την κατάσταση  της αναφερόμενης σλαβομακεδονικής μειονότητας. Έχει, μάλιστα, προγραμματίσει και δύο συναντήσεις με την ηγεσία του κόμματος των Σλάβων, ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν, η οποία, ηγεσία, προτίθεται να ζητήσει προσωπικά την αναγνώριση των μειονοτικών δικαιωμάτων από τις αρχές της χώρας. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη.

«Θα εξηγήσουμε ποια είναι τα προβλήματα της μειονότητας και θα συζητήσουμε τις πιέσεις που αντιμετωπίζουμε, στην εμπειρογνώμονα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων μας. Το Μάιο είχαμε, ήδη, συνάντηση με την ανεξάρτητη  εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών και συζητήσαμε τα προβλήματα μας τα οποία προωθήσαμε στο Στρασβούργο»,είπε ο Στόικο Στόικοφ, πρόδρος της οργάνωσης ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν.

Η Gay Megdugal έρχεται στη Βουλγαρία μετά από πρόσκληση της βουλγαρικής κυβέρνησης και όπως  έγινε ενημέρωση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, θα γίνει εξέταση της υπάρχουσας νομοθεσίας, της πολιτικής και των πρακτικών με τις οποίες οι χώρα αντιμετωπίζει τις μειονότητες στη χώρα.

«Όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κοινωνική πολυμορφία. Με ενδιαφέρει να δω πως γίνεται ο χειρισμός των προκλήσεων αυτών , αν έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς και  τις θετικές πρακτικές της Βουλγαρίας που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για την περιοχή αυτή αλλά και πέρα από αυτήν», είπε η  Megdugal, πριν ακόμη επισκεφθεί τη Βουλγαρία.

Μετά την επίσκεψή της στη χώρα αυτή, η οποία θα λήξει στις 14 Ιουλίου 2011, θα συντάξει έκθεση για την κατάσταση των μειονοτικών δικαιωμάτων στον ανατολικό γείτονά μας –σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα Ντνέβνικ-.

Η Megdugal θα ξεκινήσει την επίσκεψή της  από τη Σόφια, θα επισκεφθεί διάφορες περιοχές όπου ζουν μειονότητες (Ρομά, Τούρκοι, Σλάβοι  κλπ), όπως στο Μπλαγκόεβγκραντ  και στο Πλοβντίβ (Φιλιππούπολη). Θα έχει συναντήσεις  με υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και Μη κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και με εκπροσώπους οι οποίοι ασχολούνται με θέματα μειονοτήτων και προωθούν  την πολιτική των μη διακρίσεων.

«Είναι χαρά μου που θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Βουλγαρία, ένα από τα νεότερα μέλη, τα οποία έχουν ιστορική πολυμορφία διαφορετικών εθνικών, θρησκευτικών και γλωσσικών μειονοτήτων», δήλωσε η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.

Η σκοπιανή εφημερίδα σημειώνει ως επίλογο της αναφοράς αυτής:

«Η εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων πριν μερικά χρόνια (σ.σ. 2008) βρισκόταν σε αποστολή  ελέγχου στην Ελλάδα. Μετά από την επίσκεψή της  σε έκθεση την οποία συνέταξε  ζητούσε να σταματήσει η συζήτηση για το αν υπάρχουν Σλάβοι και να αναγνωρίσει την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας στο έδαφός της και να σεβαστεί τα δικαιώματά τα οποία  διασφαλίζονται από τις διεθνείς  συμφωνίες.
 »Η Megdugal στη Βόρειο Ελλάδα, διαπίστωσε προσωπικά ότι δεν υπάρχει ‘θεραπεία’ για την ‘μακεδονική μειονότητα’ από τις ελληνικές αρχές. Τα ίδια συμπεράσματα αναμένονται για την σλαβομακεδονική μειονότητα της Βουλγαρίας», σημειώνει η  σκοπιανή  εφημερίδα Ντνέβνικ.
--


Πηγή: Дневник,2.7.2011