Στέφαν Φούλε: Η Αλβανία βρίσκεται σε αδιέξοδο


Ιούλιος 10, 2011.

Ο Επίτροπος  της ΕΕ με αρμοδιότητα τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, σε συνέντευξή του  στην αυστριακή εφημερίδα “Praga Post”, δήλωσε ότι η Αλβανία έχει εισέλθει σε αδιέξοδο μετά τις εκλογές του Μαΐου.


Ο Φούλε ανέφερε ότι η Αλβανία έχει την ίδια ευκαιρία, με το σύνολο των χωρών των Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει ο πολιτικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων να σταματήσει.

«Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με το Μαυροβούνιο, στην  Αλβανία δεν έχει δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Η διαφορά είναι ότι η Αλβανία δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης- τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών. Αναφέρομαι στο Μαυροβούνιο  γιατί στην Αλβανία γιατί  από ότι συνέβη  στην άλλην πλευρά, η αντιπολίτευση δεν βρίσκει τρόπο να συνεργαστεί στο Κοινοβούλιο και η χώρα έχει εισέλθει σε ένα αδιέξοδο μετά τις  βουλευτικές εκλογές  του Ιουνίου του 2009. Δεν υπάρχουν τεχνητά εμπόδια από την ΕΕ. Η Αλβανία έχει τις ίδιες ευκαιρίες, όπως οι άλλες τρεις χώρες των  Δυτικών Βαλκανίων – πρέπει  τα κόμματα να σταματήσουν  να πολεμούν μεταξύ τους και να βρούν μια πολιτική λύση στο αδιέξοδο που υπάρχει, ώστε να επικεντρωθούν  στα 12 σημεία  των προτεραιοτήτων  για την λήψη του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας», δήλωσε ο Φούλε στην αυστριακή εφημερίδα.

--
Πηγή: ΑΜΑ