Τάντιτς: Το εμπάργκο της Πρίστινα είναι παράλογο



Ιούλιος 22, 2011.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Πρίστινα για επιβολή κυρώσεων στη διακίνηση των  εμπορευμάτων της Σερβίας – εμπάργκο- είναι μια εχθρική  χειρονομία και πρόκληση, αλλά το Βελιγράδι δεν πρόκειται να απαντήσει με οποιαδήποτε τρόπο σε αυτό το μέτρο.
«Η απόφαση αυτή είναι ανήθικη ,παράλογη και αντίθετη με τις  διεθνείς βασικές αρχές  και τους ευρωπαϊκούς  κανόνες», δήλωσε ο Τάντιτς, με την ελπίδα η κυβέρνηση της Πρίστινα να σκεφθεί τις συνέπειες της απόφασης αυτής και να μην την οριστικοποιήσει.


Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε ότι χθες μίλησε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία έχει την πεποίθηση ότι τα όργανα της ΕΕ δεν θα υποστηρίξουν  την απόφαση της Πρίστινα.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά τις αντιδράσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ. Στην περίπτωση που η Σερβία ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές θα κατηγορηθεί από τη διεθνή κοινότητα», είπε διευκρινιστικά ο Τάντιτς.

Τα  Σκόπια προσδοκούν σε οφέλη

«Ο σκοπιανές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν πολύ με την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να μην δέχεται στο έδαφος του τα σερβικά εμπορεύματα.
Την ίδια στιγμή που εφαρμόζεται το εμπάργκο κατά των σερβικών προϊόντων, συγχρόνως, θα ανοίξει το δρόμο για ανταλλαγή εμπορίου μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

«Ωστόσο, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερα αν είχαν εξαλειφθεί τελείως τα εμπόδια των μεταφορών και των προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά τη διέλευση των συνόρων» σημειώνει ο Κούκι Μεντερές, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της βορειοδυτικής FYROM, ο οποίος θα προσθέσει:

«Το όφελός μας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν είχε γίνει επέκταση των σημείων διέλευσης  των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει από κοινού σκοπιανοί επιχειρηματίες και Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια για να αυξήσουν  τις εξαγωγές τους στο Κοσσυφοπέδιο».

 --
Πηγή: ΙΝΑ on line