Σκόπια: Η Σύνοδος του Μαυροβουνίου και ο Λαμπρινίδης…


Ιούλιος 4, 2011.

Η χρησιμοποίηση του συνταγματικού  ονόματος  των Σκοπίων από τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Φιλίπ Βουγιάνοβατς, προκάλεσε την Αθήνα , η οποία απέστειλε νότα διαμαρτυρίας προς την Ποντγκόριτσα.


«Στη Σύνοδο κορυφής του Μαυροβουνίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Μπούντβα δεν είχε χρόνο για να μιλήσει με τον σκοπιανό ομόλογό του, Αντόνιο Μιλόσοσκι, αλλά οι πρόεδροι των χωρών  της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έδειξαν ότι γνωρίζουν το όνομα της χώρας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του Kanal 5 , Γκεόργκι Τόμιτς.

«Ο Σταύρος Λαμπρινίδης,  στις κοινές συναντήσεις των αντιπροσωπειών των κρατών που συμμετείχαν, εξεπλάγη από τη στάση που τήρησαν στην ελληνο -σκοπιανή διαφορά.

Στη διάρκεια των συνομιλιών όταν  αναφέρθηκε για την παρεμπόδιση των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ο Αλβανός πρόεδρος  άφησε άμεσα να εννοηθεί προς τον Λαμπρινίδη, ότι πρέπει να σταματήσει ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί.

Ο Έλληνας υπουργός αντιμετώπισε με έκπληξη το γεγονός ότι πρόεδρος της Μολδαβίας, αν και την έχει η χώρα του αναγνωρίσει ως FYROM, στην συνάντηση της Μπόυντβας (Μαυροβουνίου) ονόμαζε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.

Δέκα ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Μαυροβουνίου ο Μιλόσοσκι κάλεσε τον Έλληνα υπουργό να συνομιλήσουν στην Μπούντβα, ο Λαμπρινίδης δεν απάντησε αλλά αργότερα στην Μπούντβα δήλωσε ότι δεν έχει χρόνο για μια τέτοια συνάντηση.

--
Πηγή: Канал 5 Телевизија