Βούλγαροι Μουσουλμάνοι- Στο στόχο του ισλαμικού φονταμενταλισμού

"Μουσουλμάνες Βουλγάρες της περιοχή Σμόλιαν της Ροδόπης, φορούν, όπως έχουν καθιερώσει,  τον αραβικό τρόπο ντυσίματος"
Ιούλιος 18, 2011.

«Διάφοροι ξένοι οργανισμοί και ιδρύματα κηρύσσουν τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη Βουλγαρία. Τα επίσημα ισλαμικά ιδρύματα της χώρας εξαρτώνται οικονομικά από αυτούς. Η ανεργία και οι διακρίσεις διευκολύνουν τη διείσδυση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού σε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους περισσότερους μουσουλμάνους σε σχέση με τον πληθυσμό της».



Τα παραπάνω αναφέρονται σε διπλωματική έκθεση του αμερικανού πρέσβη John Beyerle στη Σόφια το 2005 και δημοσιεύθηκε  από το Wikileaks σε απευθείας σύνδεση με το παράρτημά του στη Βουλγαρία.
Το έγγραφο χαρακτηρίζεται ως άκρως απόρρητο και εξετάζει τον κίνδυνο του ισλαμικού εξτρεμισμού στη Βουλγαρία, το οποίο αξιολογείται ως ‘άκρως πραγματικό πρόβλημα’.



Η διαφθορά στους θεσμούς ευνοεί τον εξτρεμισμό


«Η συμμετοχή της Βουλγαρίας σε αποστολές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν έχουν αυξήσει την προσοχή των εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων ως χώρα στόχος.

»Προς το παρόν όμως οι ομάδες αυτές επικεντρώνονται στη Βουλγαρία για άντληση κεφαλαίων και ατόμων καθιστώντας την ως βάση για επιθέσεις σε άλλες χώρες. Οι εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν επωφεληθεί από την διαφθορά στους θεσμούς, τις σχέσεις που υπάρχει με το οργανωμένο έγκλημα καθώς της ισχυρής παράδοσης της μουσουλμανικής φιλοξενίας στους ξένους επισκέπτες, ιδιαίτερα στην πομακική κοινότητα στην νοτιοανατολική Βουλγαρία», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη Βουλγαρία λειτουργούν οι τρομοκρατικές ισλαμικές οργανώσεις Αλ Κάιντα, Ανσάρ αλ-Ισλάμ, Χεζμπολάχ, και Τσετσένοι αντάρτες.
« Οι εξτρεμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα περνούν συχνά από τη Βουλγαρία για τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Οι αραβικής καταγωγής Βούλγαροι υποστηρίζουν την Χεζμπολάχ και την υποστηρίζουν οικονομικά από έσοδα νόμιμων επιχειρήσεων, διακίνησης ναρκωτικών, κλεμμένων αυτοκινήτων και απαγωγές ανθρώπων.
 Οι εξτρεμιστικές ομάδες των Τσετσένων στηρίζονται οικονομικά στη Βουλγαρία μέσω του λαθρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών, των εγκληματικών ομάδων τον ίδιων των Τσετσένων, ενώ οι κοσμικές κουρδικές ομάδες όπως το KGK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν- το πρώην PKK) αντλεί κεφάλαια από τη Βουλγαρία μέσω της κλοπής αυτοκινήτων, των ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου όπλων».

«Πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σημειώνουν ακόμη τις προσπάθειες του Ιράν στην ριζοσπαστικοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας με την αποστολή Ιρανών διπλωματών που έχουν συναντήσεις με την πομακική κοινότητα στοχεύοντας στην ενθάρρυνσή της για τη διαμόρφωση ενός Θρησκευτικού Κόμματος των Πομάκων», αναφέρει η έκθεση.
Στην έκθεση αναλύεται η εξάπλωση του Ισλάμ στη Βουλγαρία και τις ομάδες που πρεσβεύουν αυτή τη θρησκεία: Οι Τούρκοι της Βουλγαρίας, οι εξισλαμισμένοι Ρομά, οι εθνοτικά Βούλγαροι Μουσουλμάνοι.

Ομάδα στόχος οι Πομάκοι

Η πιο ενδιαφέρουσα ομάδα στόχος για τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές είναι οι μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας που ζουν στα συμπαγή ορεινά συγκροτήματα της χώρας της Ροδόπης και της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας.
Εκεί διατίθενται τα περισσότερα χρήματα για τη διάδοση του φονταμενταλισμού γιατί αυτοί – οι Πομάκοι- φαίνονται πιο ‘εξευρωπαϊσμένοι’ από τους Τούρκους και τους Τσιγγάνους λόγω της ευρωπαϊκής τους εμφάνισης.

Η έκθεση αναφέρει  με σαφήνεια τη χρηματοδότηση στις πομακικές κοινότητες και την εκπαίδευσή τους που προωθούν τις ιδέες τους αποστέλλοντας φοιτητές στην αραβική ισλαμική θεολογία.

Χαρακτηρίζεται ως ‘πολιτιστικό σόκ’, η κατάληψη του στοιχείου αυτού από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.
«Μερικά χωριά στην Ροδόπη, στις περιοχές των Πομάκων έχουν κτιστεί δύο τζαμιά σε κάθε χωριό με χρηματοδότηση από το εξωτερικό και γίνεται προσπάθεια ανταγωνισμού με τους παραδοσιακούς χώρους λατρείας», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ και τονίζει ότι είναι προφανές ότι γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί παρόμοια τάση με τον   ‘βαχαμπισμό’


Οι μουσουλμάνοι μετανάστες


«Οι μετανάστες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή  στην μουσουλμανική κοινότητα της Βουλγαρίας. Το πρώτο κύμα ήρθε στη δεκαετία του ’60 με Άραβες φοιτητές κυρίως (Σύριοι, Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι) σπούδασαν στα βουλγαρικά πανεπιστήμια και παρέμειναν στη Βουλγαρία λόγω γάμου. Μερικοί από αυτούς είναι σημαίνοντα πρόσωπα της βουλγαρική κοινωνίας, ενώ άλλοι, κυρίως, οι Σύριοι, έχουν διασυνδέσεις με τις βουλγαρικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος».


«Το δεύτερο κύμα των μουσουλμάνων μεταναστών ήρθαν στη Βουλγαρία μετά την πτώση του κομμουνισμού. Η πλειοψηφία των μεταναστών προέρχεται από: Υεμένη, Ιράν, Ιράκ και Αφγανιστάν.
Συνολικά ο αριθμός των μεταναστών από το αραβικό μουσουλμανικό κόσμο που ζει στη Βουλγαρία έχει τριπλασιαστεί».

--

Πηγή: mediapool