Κωνσταντινούπολη: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα


Ιούλιος 14, 2011.

«Στη μνήμη των 8.372 θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσας άνοιξε, επίσημα, στο  Πάρκο Ταξίμ Γκεζί, ένα ‘μνημείο υποδημάτων’ το οποίο είχε την ενεργή υποστήριξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου».


Κατά την έναρξη της εκδήλωσης «Μνημείο των Υποδημάτων»,  ειδικό σήμα τοποθετήθηκε μπροστά από τα γραφεία του ΟΗΕ και οι συμμετέχοντες εκφράστηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου των νεαρών Βόσνιων, Κέζο Ενίς, που δήλωσε ότι το έργο «8372…» είναι το μεγαλύτερο που έχει υλοποιηθεί από το σύλλογο: «Είμαστε υπερήφανοι, αν και είμαστε μια οργάνωση με μόνο 31 μέλη,  με την υποστήριξη και τη βοήθεια των Τούρκων πολιτών και ακτιβιστών καταφέραμε να  πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση αυτή»

Στη μνήμη  για τους σφαγιασθέντες της βοσνιακής πόλης Σρεμπρένιτσα συγκεντρώθηκαν 8 372 ζεύγη παπουτσιών που αντιπροσωπεύουν  τον αριθμό των μουσουλμάνων  που σκοτώθηκαν πριν από 16 χρόνια στη Βοσνία.

«Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν δωρίσει όλα αυτά τα παπούτσια είναι αυτοί που δεν φοβούνται να ενισχύσουν με την φωνή τους το αίσθημα  της δικαιοσύνης,  ζητώντας συγχρόνως ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του  βοσνιακού συλλόγου.

Την υποστήριξή του στην ανάδειξη της εκδήλωσης αυτής  έδωσε προσωπικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, ο υπουργός Παιδείας, κυβερνητικοί παράγοντες, δήμαρχοι και βουλευτές.

Η τουρκική τηλεόραση TRT μετέδωσε το γεγονός σε εκτεταμένη ανταπόκριση της από την Κωνσταντινούπολη για την μνήμη της γενοκτονίας των μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα.


--
Πηγή: Ισλαμ-Βοσνία