Σκόπια: Ο Λαμπρινίδης επισημαίνει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές

 Ιούλιος 5, 2011.

Αθήνα.

Νέος υπουργός αλλά η γνωστή πολιτική και οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας.

Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης της πΓΔΜ και ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας περιμένει την σκοπιανή πλευρά να κάνει βήματα προς τα εμπρός και να δείξει εποικοδομητική στάση για την επίλυση της διαφωνίας με το όνομα.


Ένα πρόσθετο γεγονός είναι ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις κόκκινες γραμμές της και αυτό αποδεικνύεται από τη νότα διαμαρτυρίας που έστειλε στο Μαυροβούνιο το οποίο ήταν  διοργανωτής της  διάσκεψης κορυφής για τη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, η Ελλάδα έστειλε νότα διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του Μαυροβουνίου, αφού σε πολλές περιπτώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Μπούντβα δεν χρησιμοποιούνταν η συμφωνημένη  αναφορά της χώρας ως «FYROM», αλλά το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Ο νέος υπουργός, Σταύρος Λαμπρινίδης, σε σύντομο χαιρετισμό του προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στο Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί ενεργά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μια από τις οποίες αποτελεί και η αποστολή ενός πλοίου για βοήθεια προς τη Γάζα.

Σε σχέση με τη γενικότερη πολιτική, σημείωσε ότι σκοπεύει να ακολουθήσει τη ίδια εξωτερική πολιτική.

Επιπρόσθετα, ο Δελαβέκουρας, για άλλη μια φορά, τόνισε ότι η Ελλάδα κρατά  εποικοδομητική στάση στην επίλυση της διαφοράς του ονόματος και στηρίζει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με την διαδικασία των διαπραγματεύσεων. 

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά, δήλωσε ότι ακόμη, δεν έχει δει ουσιαστική και εποικοδομητική ανταπόκριση από τη πλευρά  των Σκοπίων, ώστε να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Δελαβέκουρα, η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.

“Η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη σε αυτές τις τρέχουσες πρωτοβουλίες και προσπάθειες για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης της διαφοράς, δήλαδή, όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και για συνολική χρήση- erga omnes”.
--
Πηγή: Утрински весник