Κοσσυφοπέδιο: Η EULEX απαιτεί άρση ασυλίας βουλευτών


Ιούλιος 9, 2011.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο, EULEX, ζήτησε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου να εγκρίνει ψήφισμα με το οποία θα αίρεται η ασυλία των βουλευτών, οι οποίοι είναι υπό έρευνα, γράφει σήμερα η εφημερίδα της Πρίστινα, «Zëri».


Το ψήφισμα αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη σύλληψη των μελών τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία έρευνας από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην υπουργός Fatmir  Ljimaj,  που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, κατάχρηση εξουσίας και κακοδιαχείριση.

Σε επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο Γιακούπ Κράσνικι/ Jakup Krasniqi, οι αξιωματούχοι της  EULEX  ζητούν να καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν απόφαση με την οποία η κυβέρνηση να ζητά την άρση της ασυλίας των βουλευτών και σχετική γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το αίτημα της EULEX  επιβεβαίωσε ο Κράσνικι.

Στο ζήτημα αυτό, αν, δηλαδή, τα δικαιώματα των βουλευτών τίθενται  ενάντια του νόμου και των κοινοβουλευτικών κανόνων, ο Κράσνικι είπε ότι θα καταλήξει σε συγκεκριμένη θέση την ερχόμενη εβδομάδα.
--
Πηγή: Zëri