Σκόπια: Μαθητές γυμνασίου συναντήθηκαν με το Νίμιτς για το όνομα της FYROM


Ιούλιος 12, 2011.

«Αυτό που δεν μπορούν να καταφέρουν οι πολιτικοί το πραγματοποιούν οι μαθητές, οι οποίοι συναντήθηκαν με το μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ερχόμενοι, έτσι, πιο κοντά  σε μια λύση για το όνομα», αναφέρει η σκοπιανή τηλεόραση.


Ενώ η Ελλάδα και τα Σκόπια, αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα και περιμένουν το διαμεσολαβητή να έρθει με δική του πρωτοβουλία- τα νέα παιδιά, στο ρόλο των διαπραγματευτών αποφάσισαν να επισκεφθούν στο γραφείο του, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος  Γκιόργκι Τόμιτς και θα συνεχίσει:

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με το τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, τα παιδιά ενημερώθηκαν πώς οι διαπραγματεύσεις για το όνομα μπορούν να φέρουν μια λύση.

Οι μαθητές του σχολείου ‘Νόβα’, πραγματοποίησαν τη συνάντηση αυτή, στα πλαίσια προετοιμασίας μιας ταινίας ντοκιμαντέρ με θέμα  το 20ετές πρόβλημα που υπάρχει μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας.

Εκτός από τη συνάντηση με το Νίμιτς πραγματοποίησαν και άλλες συναντήσεις- επισκέψεις σε προσωπικότητες,  οι οποίες είναι βασικοί παράγοντες στη διαφωνία του ονόματος.

«Στη διάρκεια του σχολικού έτους το ‘Νόβα’ είχαμε πραγματοποιήσει εκδηλώσεις με διεθνείς εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφους για το θέμα της ονομασίας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα αυτό και με τον πρόεδρο Ιβάνοφ. Επίσης τον Ιούνιο πήγαν στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη και συναντήθηκαν με τα μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς, με τον πρέσβη Γιολέβσκι και τον πρώην πρέσβη στην Ελλάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, Daniel Spehard. Το πρόγραμμα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τελικά θα δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ», δήλωσε ο Ιβάν Νοβακόφσκι   εκ μέρους του σχολείου ‘Νόβα’.

Δεν γνωρίζουμε αν  είναι σύμπτωση ή όχι, αλλά στην ομάδα των έξι μαθητών που συναντήθηκαν με τον κ. Νίμιτς, ήταν και ο γιος του πρώην πρωθυπουργού. 

Καθοδηγούμενος από την εμπειρία του πατέρα του στην σκοπιανο-ελληνική διαφορά, ο μαθητής- γιος, είχε μεγάλη επιθυμία να ανταποκριθεί άμεσα στο πρόβλημα των δύο χωρών.

--
Πηγή: Канал 5 Телевизија